• Vianočná besiedka
          • Vianočná besiedka

          • Posledný predprázdninový deň sa žiaci stretli v triedach. Neučilo sa.  Spoločne si pripravili „Vianočnú besiedku“. Z každej triedy bolo počuť tóny vianočných pesničiek, celá škola voňala škoricou a vanilkou. Rozdali si navzájom darčeky, zaspievali si koledy, zarecitovali si básničky. Mamičky a babičky napiekli koláčiky.

            Naše tanečníčky a tanečník zo skupiny Šands si pre žiakov pripravili tanec - S tebou mě baví svět.

            A na záver si naše pani učiteľky pripravili pre žiakov jeden krásny vianočný darček - TANEC. To, že to bolo veľkým prekvapením pre žiakov, ocenili veľkým burácajúcim potleskom a dokonca na I.stupni si zaželali O-P-A-K-O-V-A-Ť!

            Besiedka sa skončila a nám všetkým zostali krásne spomienky a fotografie, ktoré nám budú pripomínať šikovnosť našich detí. 

            A hurááá na prázdniny!

        • Vianočné stretnutie s rodičmi
          • Vianočné stretnutie s rodičmi

          • Vianočné stretnutie s rodičmi a starými rodičmi patrí k najkrajším aktivitám organizovaných v škole. V tento predvianočný  čas všetci cítime potrebu stretnúť sa, porozprávať sa, pozrieť si pekný program s vianočnou tematikou.

            Tohtoročné stretnutie opäť ozvláštnilo a spríjemnilo vystúpenie hudobnej skupiny SYNKOPA, ktorá nás sprevádzala predovšetkým vianočnými melódiami. 

            Rodičia, ale i starí rodičia, ktorí sa prišli pozrieť na svoje ratolesti prišli naozaj v hojnom počte, čomu sa veľmi tešíme. Deti zo Školského klubu detí ich privítali peknou betlehemskou scénkou. Počasie nás "veľmi neposlúchalo" a slávnosť sa musela presunúť do priestorov 1.pavilóna.

            Po betlehemskej scénke sa rodičia presunuli do tried svojich ratolestí, kde ich čakal pekný program plný piesní, básní, spoločných kvízov a ďalších zaujímavých aktivít. V 1. i 2.pavilóne si žiaci jednotlivých tried vystavili svoje výrobky, ktoré s radosťou pre svojich rodičov vyrobili do vianočnej tržnice.

            Príjemnú atmosféru vianočného stretnutia dotvárali i rozváňajúca kapustnica s vianočným punčom, na ktorých si všetci prítomní mohli pochutiť.

            Bol to naozaj vydarený večer. Vianočný čas je o láske, radosti, priateľstve a takým toto stretnutie určite bolo. 

        • Slávnostné vyhodnotenie - Hovorme o jedle
          • Slávnostné vyhodnotenie - Hovorme o jedle

          • Dňa 12. decembra 2023 sa v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave konalo slávnostné vyhodnotenie XI. ročníka súťažných aktivít HOVORME O JEDLE, ktorého organizátorom je Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Súčasťou hodnotiacej komisie je aj Fakulta ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre a Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka, výtvarné a fotografické práce hodnotia mnohí poprední odborníci.

            Finančnú výhru za našu školu bola prebrať pani učiteľka Mgr. Ľudmila Rothackerová, ktorá je koordinátorkou aktivít počas týždňa Hovorme o jedle. Naša škola sa každý rok aktívne zapája do denných tém počas týždňa, ktorý sa pravidelne organizuje v októbri.

            Žiaci tvoria rôzne práce, absolvujú exkurzie, oboznamujú sa o potravinách prostredníctvom prezentácií, prinesú si rôzne šaláty, pomazánky, ovocie, zeleninu, alebo využívajú kuchynku na varenie. V tomto školskom roku 2023/2024 bolo rekordne prihlásených až 590 škôl z celého Slovenska.

            Z denných aktivít tvorí koordinátorka projektu prezentáciu, ktorú posiela do súťaže a na našej stránke si ju môžete pozrieť v predchádzajúcom príspevku z novembra 2023.

            Naša škola vyhrala 1.miesto vo vyhlásenej dennej téme Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek a získali sme finančnú výhru 330 eur nákup vecných produktov do našej školskej kuchynky - chladničku, digitálnu váhu, drevené valčeky a dierkovanú naberačku. Naša školská kuchynka bude opäť o niečo modernejšia a veríme, že žiakom bude robiť radosť v nej pripravovať chutné jedlá.

            Veľmi nás potešila aj pochvala od marketingovej manažérky Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Gabriely Ruzsik za originálne a nápadité aktivity, propagáciu mliečnych výrobkov a aj ich využitie pri varení a pečení v rámci témy.

            Veľká vďaka patrí všetkým pedagógom a žiakom za realizáciu aktivít v každej triede.

        • Vianočná tržnica na Námestí sv. Mikuláša
          • Vianočná tržnica na Námestí sv. Mikuláša

          • Ďakujeme všetkým žiakom, rodičom, starým rodičom a zamestnancom našej školy za venovanie výrobkov do predajného stánku  ZŠ Jána Hollého Borský Mikuláš počas Vianočnej promenády  Námestím sv. Mikuláša, ktorá sa konala dňa 15. decembra 2023.

            Samozrejme veľké poďakovanie patrí najmä všetkým návštevníkom a našim priaznivcom, ktorí si tieto výrobky zakúpili a tým podporili našu školu. Zisk z predaja bude použitý na materiálno-technické vybavenie školy.  

            Taktiež si veľmi si ceníme pomoc žiakov z 8.B a 9.A pri balení a predaji výrobkov a sťahovaní kulís.

            Zároveň ďakujeme rodičom a starým rodičom za podporu a zabezpečenie účasti detí v tradičných ľudových odevoch a kostýmoch počas kultúrneho programu na tomto podujatí. I napriek chladnému počasiu naše deti z ŠKD svojimi koledami  a vinšami  všetkým spríjemnili predvianočnú atmosféru.

          • Harmonogram vianočného stretnutia s rodičmi - štvrtok 21.12.2023

          • Harmonogram vianočného stretnutia vo štvrtok 21.12.2023: 

            - o 17.00h privítanie a kultúrny program žiakov ŠKD

            - žiaci I.stupňa spolu s rodičmi sa presunú do tried, kde ich čaká vianočný program 

            - rodičia žiakov II.stupňa majú možnosť v tomto čase si zakúpiť výrobok svojho dieťaťa a pochutiť si na vianočnom punči alebo kapustnici v sprievode hudobnej skupiny Synkopa

            - pre rodičov II.stupňa začína program v triedach cca o 17.30h, po skončení programu žiakov I.stupňa

            Tešíme sa na spoločný čas s Vami!

        • Odovzdanie vianočných balíčkov pre starkých
          • Odovzdanie vianočných balíčkov pre starkých

          • Tohtoročné Vianoce budú opäť plné lásky, vďaky a úsmevu na tvári. Naša škola sa opäť rozhodla obdarovať našich seniorov v našej obci.

            Žiaci z ŠKD dňa 18.12.2023 zavítali do Domova dôchodcov v Borskom Mikuláši. Ich cieľ bol jasný, odovzdať vyše 30 krásnych vianočných balíčkov, plných lásky a potešenia.

            Tieto tašky naplnili a krásne vianočne zabalili všetci žiaci z našej školy so svojimi pani učiteľkami. Spoločne v tomto ťažkom, ale krásnom predvianočnom čase vyčarovali úsmev na tvárach dôchodcov vianočnými koledami a básničkami.

            Bolo úžasné sledovať radosť a šťastie v očiach dôchodcov, pre ktorých bolo vystúpenie v tomto čase možno jedno z mála potešení.

            Na záver sme si vzájomne popriali krásne Vianoce, veľa zdravia a šťastia v novom roku. Malí vinšovníci odchádzali s výborným pocitom, že prispeli aspoň malou troškou lásky tým ľuďom, ktorí to teraz najviac potrebujú.

            Chceme sa poďakovať všetkým rodičom detí, za všetky darčeky, ktoré deti priniesli do školy a naplnili nimi vianočné balíčky.

            Aj touto cestou prajeme všetkým babičkám a dedkom, ale aj ich pani sestričkám, ktoré sa o ne s láskou starajú, pokojné prežitie vianočných sviatkov a hlavne veľa zdravia po celý nový rok. 

        • Dejepisná olympiáda - školské kolo
          • Dejepisná olympiáda - školské kolo

          • Dňa 4.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo Dejepisnej olympiády, ktorého sa zúčastnili žiaci 6. až 9. ročníka v hojnom počte. Žiaci riešili test z príslušného učiva v danom ročníku a z regionálnej výchovy.

            Do okresného kola postupujú:

            6. ročník - Radka Pittich, Jakub Keveš

            7. ročník - Tadeáš Cigánek, Filip Keveš

            8. ročník - Lukáš Černý, Eduard Biksadský

            9. ročník - Elizabeth Peltznerová, Michaela Orgoňová

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme a postupujúcim držíme palce do ďalšej prípravy na okresné kolo Dejepisnej olympiády.

        • Zeleníčkovo
          • Zeleníčkovo

          • Tematický deň Zeleníčkovo sa veľmi pekne vydaril. Žiaci si pochutili na čerstvej a chutnej zeleninke, obložených zeleninových chlebíčkoch a zdravých  šalátoch.

            Mnohí prišli i v oblečení s prvkami zeleniny. Veľmi vítané a vydarené boli aj výrobky zo zeleniny.

          • Geografia hrou

          • Na hodine geografie si žiaci vyskúšali ako vznikal súčasný svet. Vďaka variču, variacemu sa mlieku, kakaovému prášku a maketám najväčších litosfeérických dosiek sa pozreli na to ako sa dokážu pohybovať litosférické dosky. Varič predstavoval horúce zemské jadro, mlieko, ktoré vyvieralo zobrazovalo magmu na povrchu lávu, ktorá prestupovala medzi rozlámanými litosférickými doskami.

            Vďaka vizualizéru, ktorý máme v škole, sa demonštrácia tohto pohybu premietala na bielom plátne. Žiaci sa pozerali na celý proces na svojich miestach.

            Na záver sa do uvarenej a vyvretej kakaovej zmesi pridal cukor a vzniklo sladké kakauko, na ktorom si žiaci pochutnali na konci hodiny.