• Obedy od 1.5.2023
          • Obedy od 1.5.2023

          • Vážení rodičia,

            od 1.5.2023 vstupujeme pri stravovaní v školskej jedálni do nového režimu, kedy na žiakov, ktorých zákonný zástupca o to požiadal, bude škola dostávať dotáciu na stravu

            V prípade absencie žiaka v škole -  treba žiaka odhlásiť zo stravy. Ak rodič žiaka neodhlási, tak bude povinný uhradiť plnú stravnú jednotku daného dňa vo výške: 1.stupeň: 1,70 eur, 2.stupeň: 1,90 eur. Vo výnimočnom prípade je možné si obed prevziať osobne v daný deň. 

            Žiaci, ktorí sa doteraz v školskej jedálni stravovali a platili stravu formou trvalých príkazov, je potrebné tieto trvalé príkazy zrušiť. 

            Odhlasovanie zo stravy:

            - prostredníctvom Edupage

            - do 7.30h formou SMS na tel.číslo: 0948/668 366

        • Návšteva nórskych partnerov
          • Návšteva nórskych partnerov

          • Jednou z aktivít v rámci projektu „Aktívna mobilita a zelené zariadenia v Základnej škole Borský Mikuláš“, ktorý sa v našej škole realizuje je aj návšteva našich partnerov z Nórska. Pani Ida Ploman, Matias Pizzaro z nórskej organizácie Syklistenes Landsforening a z najväčšej základnej školy v Oslo Kjelså skole pán Jerome Alamy prišli v sprievode našich priateľov z Cyklokoalície: Danom Kollárom, Martinom Hlásnym, Marekom Záhradníkom a s pani Veronikou Chládekovou. Boli srdečne privítaní v našej škole riaditeľom Miroslavom Mihálom v priestoroch II.pavilónu spolu s ďalšími vzácnymi hosťami – cyklokoordinátorkou Trnavského samosprávneho kraja Silviou Prokopovou a z Ministerstva dopravy a výstavby SR nás navštívil pán Peter Klučka. V neposlednom rade boli privítaní starosta obce Róbert Macek a primátor mesta Šaštín-Stráže Radovan Prstek.

            Hostí, ale i domácich čakal deň venovaný cyklodoprave, školskej mobilite a jednotliví hostia sa k danej téme vyjadrovali prostredníctvom svojich výstupov formou prezentácií.

            Školská cyklokoordinátorka Vlasta Vajdová oboznámila našich partnerov z Nórska naším doterajším pôsobením v rámci cyklodopravy, predovšetkým ich informovala o našom každoročnom zapájaní sa do projektu Do školy na bicykli i o ďalších aktivitách, ktoré v škole a jej okolí realizujeme. Aj partneri z Nórska nás oboznámili so svojimi aktivitami a pôsobením v oblasti cyklodopravy v školách, ale i mestách v Nórsku.

            Bolo veľmi zaujímavé a podnetné vymeniť si navzájom cenné skúsenosti a postrehy. Starosta našej obce spolu s primátorom mesta Šaštín predstavili hosťom i domácim projekt cyklotrasy, ktorá bude spájať Senicu-Borský Mikuláš-Šaštín Stráže.

            Hosťom sa páčili plné stojany bicyklov pod novým prístreškom a ešte viac ich potešilo, že sme sa po našej obci presúvali na bicykloch. Pán starosta našich hostí srdečne privítal i na pôde obecného úradu, kde sa prostredníctvom krásneho videa dozvedeli to najdôležitejšie o našej obci. I do rodného domu Jána Hollého a k slamenému domčeku Sumorovec sme sa prepravovali samozrejme na bicykloch. Zahraničným i slovenským hosťom sa prehliadka obce veľmi páčila.

            Ďakujeme všetkým účastníkom tejto konferencie za inšpiratívne podnety, za slová vďaky a pochvaly. Na záver sme usúdili, že tento deň bol pekným zážitkom pre všetkých zúčastnených. Poďakovanie patrí i našim žiakom, že do školy jazdia na bicykli a nebolo tomu inak ani tento deň.

        • Cyklokonferencia
          • Cyklokonferencia

          • Dňa 19.apríla 2023 sa v Trnave uskutočnila Jarná škola cyklodopravy – Rozvoj aktívnej školskej mobility, ktorú organizoval Trnavský samosprávny kraj. Naša pani učiteľka Mgr. Vlasta Vajdová bola na túto konferenciu pozvaná ako prednášajúca, keďže je školskou koordinátorkou kampane Do školy na bicykli. Aj vďaka jej angažovanosti a kreativite patrí naša škola medzi každoročných lídrov kampane. Vo svojej prezentácii zhrnula všetky úspechy v kampani Do školy na bicykli a všetky školské cykloakcie.

            Naša škola bola prezentovaná ako vzor pre ostatné školy nielen v počte bicyklov, ktorými sa deti prepravujú do školy, ale aj vďaka podmienkam, ktoré žiaci pri príchode do školy majú v podobe nového cykloprístrešku s novými modernými a funkčnými stojanmi. K bezpečnosti pred školou prispelo aj zjednosmernenie cesty a všetky tieto benefity boli na konferencii častokrát spomínané aj v prezentáciách ostatných prednášajúcich.

            Tešíme sa tomuto úspechu a zaväzuje nás to i naďalej byť aktívnou školou v oblasti cyklodopravy.

        • Uvítanie detí do života
          • Uvítanie detí do života

          • ,,Čo sa dnes deťom najviac ráta? Mať otca ako kamaráta, maminu dlaň a popritom mať vždycky lásky plný dom.“

            Takéto krásne verše zarecitovali dievčatá zo školského klubu detí počas slávnosti ,,Uvítanie detí do života“, ktorú 2.4.2023 usporiadal OÚ Borský Mikuláš.

            Naše ,,sudičky“ – Zara Babiarová, Laura Podaná, Ela Šedivá, Tereza Maderičová, Monika Laciková a Terézia Poláková si pre deti narodené v r. 2022 a ich rodičov pripravili milé priania a vinše. Svoje želania symbolicky venovali bábätku do vienka a na záver spolu zaspievali krásnu uspávanku ,,Spi moje dieťatko krásne“. Hudobný podklad pre vystúpenie upravil Ľuboš Ruchovanský, za čo mu patrí veľké poďakovanie.

            Dievčatá účinkovali v kostýmoch, ktoré naša škola zakúpila z výťažku Vianočnej tržnice.

        • Floristický seminár Jarné inšpirácie
          • Floristický seminár Jarné inšpirácie

          • Dňa 12.4.2023 sa žiačky Sofia Fíbyová zo 7.B, Kristína Vavrová a Danka Wolfová z 8.A zúčastnili odborného floristického seminára s názvom ,,Jarné inšpirácie“, ktorý sa konal počas Zahrádkárskeho veľtrhu v Trenčíne. Seminár viedli majstri odborného výcviku Ing. Patrik Komár, PhD. a Mária Bučková zo Spojenej školy v Rakoviciach.

            V prvej časti skúsení floristi predviedli moderné a najnovšie trendy aranžovania kvetín s využitím rôznych techník – viazanie kytíc do špirály, lepenie kytíc zo sušených kvetov, dekorovanie črepníkových kvetov, využitie netradičných materiálov pri výrobe misiek, boxov a nádob na aranžovanie a pod. Seminár bol veľmi zaujímavý a v druhej časti si už dievčatá mohli samy vyskúšať aranžovanie pod vedením lektorov. Sofia vytvorila zložitejšiu väzbu zo sušených kvetov a obilnín a ôsmačkám Kristíne a Danke sa veľmi vydarili kytice z jarných kvetov.

            Počas prestávky si dievčatá prezreli areál výstaviska, kde ich nadchli farby a vône vystavených kvetov, množstvo zeleninových priesad, byliniek a nové druhy ovocných stromov, napr. žltá čerešňa. Všetky nové poznatky určite využijú v súťaži Mladý záhradkár, ktorá sa bude konať 19.5.2023 v Senici.

            Súčasťou Záhradkárskeho veľtrhu v Trenčíne bola i výstava víťazných prác výtvarnej súťaže ,,Dobre je v záhrade“, kde všetci návštevníci mohli obdivovať i dve práce našich žiačok – Liany Kovárikovej z 5.B a Viktórie Vitálošovej z 8.A.

            Ďakujeme Slovenskému zväzu záhradkárov, R.V., o.z. Bratislava, SZZ OV, o.j.z. Senica a SZZ ZO, o.j.z. Borský Mikuláš za pozvanie na floristický seminár a zabezpečenie bezplatnej dopravy, vstupeniek a občerstvenia pre všetky žiačky a pedagóga.

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • Deň narcisov je celoslovenská finančná zbierka na podporu prevencie a liečby onkologických ochorení, ktorú organizuje Liga proti rakovine. Naša škola sa do zbierky zapája každoročne.

            Vo štvrtok 20. apríla 2023 sa uskutočnil 27. ročník. Žiaci, zamestnanci základnej školy a občania obce Borský Mikuláš sa zapojili do finančnej zbierky organizovanej Ligou proti rakovine a podarilo sa nám vyzbierať a na konto Ligy proti rakovine odoslať sumu 916,- eur.

            Ď A K U J E M E !

        • Mladý technik
          • Mladý technik

          • Súťaž Mladý technik 2023 pre žiakov 8. a 9.ročníka sa uskutočnila v utorok 13.apríla 2023 v podniku Schaefller Skalica. Súťaže sa zúčastnili Samuel Masár a Tobias Longauer.

            Súťaž sa skladala z teoretickej a praktickej časti. V teoretickej časti bol test, ktorý bol zameraný na všeobecné technické znalosti žiakov a v praktickej časti zhotovovali žiaci okrasné osvetlenie, ktoré sa skladalo z drevenej časti a batériového osvetlenia.

            Chlapci sa daných úloh zhostili veľmi dobre. Ďakujeme za reprezentáciu. 

        • Majstrovstvá okresu Senica v malom futbale
          • Majstrovstvá okresu Senica v malom futbale

          • Dňa 19.apríla 2023 sa v Senici konali Majstrovstvá okresu starších žiakov v malom futbale. Našu školu reprezentovalo družstvo žiakov: David Michálek, Dominik Šebesta, Filip Fila, Samuel Masár a Peter Samek. Žiaci obsadili 5.miesto zo 6 súperov. 

            Chlapcom ďakujeme za peknú reprezentáciu školy. 

             

        • Do you speak English?
          • Do you speak English?

          • Dňa 14.apríla 2023 sa žiaci Barbora Vavrová z 3.B, Martin Šajdík z 3.A a Markus Marek zo 4.A zúčastnili anglickej súťaže "Do you speak English", ktorú organizoval CVČ Beťárik Šaštín-Stráže.

            Súťaže sa zúčastnilo 14 žiakov. Žiaci sa na úvod predstavili, hovorili o sebe, potom nasledovali krížovky, doplňovačky na témy ako jedlo, pitie, zvieratá, časti tela, oblečenie, rodina, slovesá, príbuzní, hračky. 

            Na záver každý zúčastnený žiak predstavil svoj projekt. Žiaci podali skvelé výkony, vzorne reprezentovali našu školu. Ďakujeme.

            1.miesto vo svojej kategórii 4.ročník získal Markus Marek. Srdečne mu blahoželáme a zároveň prajeme i do budúcnosti veľa chuti a elánu súťažiť. 

        • Úspech vo výtvarnej súťaži Vesmír očami detí
          • Úspech vo výtvarnej súťaži Vesmír očami detí

          • Vesmír je pre mnohých z nás temný, smutný a bez života. Detská fantázia ho však mení a zrazu je plný mimozemských bytostí, pestrofarebných planét a vesmírnych dobrodružstiev. Presvedčili nás o tom práce našich žiakov, ktorí sa i v tomto školskom roku zapojili do výtvarnej súťaže Vesmír očami detí, ktorej už XXXVIII. ročník organizovalo Záhorské osvetové stredisko v Senici.

            Veľmi nás teší, že v silnej konkurencii spomedzi 400 prác z okresov Senica a Skalica boli ocenení až dvaja žiaci z našej školy:

            II. kategória: Tibor Čavojský zo 4.A (ŠKD II.) – Vesmírna raketa

            III. kategória: Naďa Patvarická zo 6.A – Vesmírna večera

             

            Tibor a Naďa sa 30.3.2023 zúčastnili slávnostného odovzdávania cien v ZOS v Senici, kde si prevzali krásne diplomy a vecné ceny. Ich práce postupujú do celoslovenského kola pod záštitou Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove.

            Našim víťazom srdečne blahoželáme a držíme im palce v celoslovenskej súťaži. Všetkým výtvarníkom, ktorí sa zapojili do školského a okresného kola súťaže ďakujeme za snahu a reprezentáciu našej školy.

            Zúčastnení žiaci:

            Alex Ondriska z 1.A, Lara Bukovská a Adam Jurkovič z 2.A, Laura Kopiarová, Laura Podaná, Tomáš Kalman a Sofia Šedivá z 2.B, Štefan Matejov z 3.B, Vanesa Chodúrová zo 4.A,  Martin Haraj z 5.A, David Filípek, Andrej Wolf, Laura Wolfová a Nikola Pukančíková z 5.B,  Petra Včelková a Diana Michálková zo 6.A, Sofia Fíbyová a Sofia Vajdová zo 7.B, Michaela Orgoňová, Lea Sláviková a Elizabeth Peltznerová z 8.A.

          • Galakoncert mažoretiek

          • V piatok 14.apríla 2023 sa žiaci 8.a 9.ročníka zúčastnili galakoncertu mažoretiek Spirit v Senici pod názvom Letom svetom so Spiritom. Prostredníctvom nich sme sa vydali na imaginárnu cestu okolo sveta. Mažoretky Spirit Senica si pripravili bohaté kultúrne predstavenie pri príležitosti 20.výročia svojho vzniku.

            Členkami súboru sú aj naše 4 dievčatá: Vanesa Chodúrová, Ella Kolláriková, Viktória Vitálošová a Klaudia Michálková. Videli sme krásne vystúpenia s úžasnými choreografiami a nádhernými kostýmami. 

            Ďakujeme za pekný kultúrny zážitok!

             

        • Zápis do 1.ročníka
          • Zápis do 1.ročníka

          • Každoročne v apríli očakávame príchod nových detí do našej školy. Aj tento rok ich privítali rozprávkové bytosti - naše deviatačky. 

            Väčšina predškolákov bola smelá, odvážna a do prvej triedy sa už veľmi tešia. Pripravené úlohy a aktivity hravo zvládli. Deti si precvičili matematické zručnosti, výslovnosť slov, poznávanie farieb, geometrických tvarov, kreslenie, vyfarbovanie obrázkov, recitovanie a cvičenie - za čo boli aj odmenení medailou a pamätným listom.

            Deti odchádzali s úsmevom na tvári a my sa tešíme na spoločné stretnutie v prvej triede v septembri.

             

            Ty už nie si škôlkar malý,

            práve sme ťa zapísali.

            Si na našom zozname,

            v septembri Ťa čakáme.

        • Futbal žiakov a žiačok - I.stupeň
          • Futbal žiakov a žiačok - I.stupeň

          • Dňa 5.apríla 2023 sa konali majstrovstvá okresu v školskej športovej súťaži - McDonald´s Cup - futbal žiakov a žiačok ZŠ - I.stupeň. Celkovo sa zúčastnilo 12 škôl z celého okresu. 

            Našu školu reprezentovali nasledovní žiaci: Adam Botek, Lukáš Burian, Sebastian Hlavenka, Leon Kudláč, Radka Michalicová, Terézia Poláková, Sebastián Šimunič a Patrik Wallner.

            Naši žiaci a žiačky nevyhrali, avšak si odnášajú cenné skúsenosti a pekný športový zážitok. Patrí im veľké poďakovanie za reprezentáciu našej školy. 

            Veľká vďaka patrí aj rodičom, ktorí nám zabezpečili odvoz. 

        • Priateľský turnaj vo vybíjanej
          • Priateľský turnaj vo vybíjanej

          • Napätie, športový duch, fair-play. Aj takto by sa dala opísať atmosféra, ktorú vyvolal PRIATEĽSKÝ TURNAJ VO VYBÍJANEJ.

            Dňa 5.apríla 2023 nás na krúžku Loptových hier navštívili žiaci zo ZŠ s MŠ Studienka. 

            Všetci nastúpili vo veľkom očakávaní, s veľkou chuťou i odhodlaním. Po otvorení turnaja hrali jednotlivé družstvá podľa určeného rozpisu a vopred dohodnutých pravidiel. Atmosféra počas turnaja bola samozrejme súťaživá, ale aj veľmi zábavná a priateľská. Každá skupina bola súdržná. Nikto nehral len sám za seba, ale hralo sa tímovo a čestne. Celý turnaj prebiehal hladko. Každý jeden hráč, či už porazený alebo víťaz, odchádzal unavený, ale hlavne spokojný, že sa na chvíľku odreagoval od každodenného učenia. O to väčšia radosť bola, keď naši žiaci vyhrali všetky 3 hry. 

            Spokojní, príjemne unavení a s dobrým pocitom sme odišli na prázdniny. Tešíme sa na ďalšie priateľské stretnutie. 

        • Noc s Andersenom
          • Noc s Andersenom

          • 31.marca 2023 sa naša škola opäť zapojila do medzinárodného projektu Noc s Andersenom, ktorý sa každoročne koná pri príležitosti narodenia Hansa Christiana Andersena. Žiaci 1.stupňa sa oboznámili so životom a tvorbou pána Andersena, vypočuli si rozprávku, vyrábali leporelá a komiks, kreslili a tvorili.

            Témou tohtoročnej akcie bolo 180.výročie vzniku rozprávky Škaredé káčatko, ku ktorému boli pripravené všetky aktivity. Po krátkej prestávke deti hľadali pokľad, ktorý našli po vylúštení rozprávok H.Ch.Andersena.

            Na záver deti dostali pamätné pohľadnice a vyšantili na diskotéke. Veríme, že si deti večer v škole užili a budúci rok sa opäť stretneme na Noci s Andersenom.

            PaedDr.Emília Chodúrová