• Floristická súťaž Victoria Regia
          • Floristická súťaž Victoria Regia

          • Žiaci našej školy majú možnosť rozvíjať svoj talent a zručnosti i v rámci tvorivých aktivít, ktoré im často pomôžu pri výbere strednej školy alebo budúceho povolania.

            Dňa 20.9.2023 sa piati Mladí záhradkári zúčastnili národného kola floristickej súťaže Victoria Regia v Piešťanoch, ktorú organizovala Slovenská asociácia kvetinárov a floristov. Táto súťaž má už tridsaťročnú tradíciu a veľmi nás teší, že aj naši floristi dokázali obstáť v silnej konkurencii žiakov ZŠ z celého Slovenska.

            Úlohou súťažiacich bolo splniť tri zadania:

            1. Viazaná kytica pre známu osobnosť.

            2. Minecraft – vypichovaný aranžmán do detskej izby.

            3. Venček na stenu – Hra farieb.

             

            Súťažiaci museli svoje práce zhotoviť úplne samostatne a dodržať časový limit (3 x 60 min.). Tu sa prejavilo, do akej miery sú zruční a ako dokážu pracovať podľa vlastnej fantázie pod dohľadom odbornej poroty.

            Z našich floristov najviac bodov získal Samuel Burian zo 7.A, ktorý sa v celkovom poradí umiestnil na 10. mieste.

            Statočne bojovali i dievčatá: Sofia Balíková z 5.A, Naďa Patvarická zo 7.A, Kristína Vavrová a Danka Wolfová z 9.A, ktoré vytvorili naozaj nádherné aranžmány, prejavili svoje estetické cítenie a získali nové skúsenosti do ďalších ročníkov súťaže. Účasť na súťaži im bude pripomínať diplom a krásna orchidea od organizátorov Victorie Regie.

            Všetkým žiakom ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy, oceňujeme ich záujem o tradičné ručné remeslo a vážime si ich prácu nad rámec školských povinností. Zároveň ďakujeme rodičom súťažiach detí za spoluprácu a poskytnutý materiál na aranžovanie.

            Mgr. Andrea Drinková

        • Didaktické hry a účelové cvičenie
          • Didaktické hry a účelové cvičenie

          • Dňa 20.septembra 2023 sa uskutočnili didaktické hry pre žiakov 1. stupňa a účelové cvičenie pre žiakov 2. stupňa. Cvičeniam predchádzala teoretická príprava v triede prostredníctvom prezentácie a videí.

            Cvičenia sa organizujú v súlade so ŠVP a ich úlohou je pripraviť žiakov na zvládnutie mimoriadnych udalostí v ich živote. Tak na prvom stupni, ako aj na druhom stupni, si žiaci vyskúšali prakticky na stanovištiach, ako postupovať pri poskytnutí prvej pomoci a ošetrenia raneného, ako zdolať prekážky v teréne, ako sa orientovať v teréne, ukázali ako poznajú liečivé rastliny a čo sa naučili v rámci dopravnej výchovy. Dôležitou súčasťou cvičenia je aj precvičenie si postupov v oblasti civilnej ochrany pri vyhlásení mimoriadnej udalosti – čo patrí a čo nepatrí do evakuačnej a úkrytovej batožiny, streľba zo vzduchovky, hod granátom na cieľ, orientácia v teréne podľa buzoly, vykonávali overovanie topografických značiek, zasúťažili si preťahovaním lanom či prekážková jazda na bicykli. Deťom sa tieto aktivity veľmi páčili a užili si aj spoločné hry v lese. 

            Veľké poďakovanie patrí našim deviatakom a triednej pani učiteľke za organizáciu tohto dňa, ale aj všetkým učiteľom za teoretickú prípravu. Taktiež chceme poďakovať všetkým žiakom za ich zodpovedný prístup a prípravu, o čom svedčia nasledovné fotografie. Za krásneho počasia žiaci s nadšením a ochotou pristúpili k plneniu úloh, čím naplnili cieľ účelového cvičenia.

        • Do školy bez áut - rozhovor v Rádiu RTVS
          • Do školy bez áut - rozhovor v Rádiu RTVS

          • Minulý týždeň navštívila našu školu redaktorka Blažena Bóoczová z Rádia RTVS, ktorá prišla spraviť rozhovor so školskou cyklokoordinátorkou Vlastou Vajdovou, s pánom starostom Róbertom Mackom a so žiakmi z 9.A. 

            "Do školy bez áut – to je názov príbehu, v ktorom si pripomíname Európsky aj svetový deň bez áut a zisťujeme, či a ako by naše deti mohli chodiť do školy pešo, alebo na bicykloch. Najmä vo väčších mestách je to náročnejšie, ale v dedinských školách bežné. Jednu z nich v Borskom Mikuláši navštívila Blažena Bóoczová z Rádia RTVS Slovensko." 

            Tu si môžete vypočuť rozhovor (4.časť): https://slovensko.rtvs.sk/rubriky/338172/do-skoly-bez-aut

        • Otvorenie nového školského roka 2023/2024
          • Otvorenie nového školského roka 2023/2024

          • Uplynuli dva mesiace letných prázdnin. Veríme, že boli plné pekných zážitkov. Mali ste možnosť načerpať nové sily a s nimi vykročiť do úloh, ktoré nový školský rok prinesie. 

            Dňa 4. septembra 2023 sa opäť roztočil školský kolotoč a areál našej školy ožil. Po dvoch mesiacoch prázdnin sa stretli žiaci, rodičia a učitelia, aby spolu slávnostne privítali nový školský rok 2023/2024.

            Pán riaditeľ spolu s hosťami sa prihovorili žiakom. Privítali sme prváčikov do našej školskej rodiny. Naši noví prváčikovia prešli vstupnou ceruzkovou bránou, dostali od pána podstarostu knižku, ktorá bude peknou spomienkou na ich prvý školský deň. Deviataci im odovzdali pamätný odznak, červený, žltý alebo modrý balónik a podľa farby balónika spoznali, do ktorej triedy patria a ktorá je ich nová pani učiteľka. Čaká ich rok plný dobrodružstva s novými spolužiakmi a milými pani učiteľkami. Veríme, že na ceste objavovania sveta písmeniek a číslic si v triede užijú zábavu a pekné chvíle s kamarátmi. 

            Po krátkom programe a príhovoroch nasledovali žiaci svoje pani učiteľky do tried, kde na nich čakalo veľa prekvapení.

            Všetkým našim žiakom zažiaril úsmev na tvári, pretože opäť stretli svojich kamarátov.

            Zaželajme si v závere veľa úspechov, aby školský rok bol plný zaujímavých projektov, súťaží, hier, aby sme  zažívali školu hrou, tešili sa zo spoločenských a športových podujatí, aby bol školský rok pestrý, veselý, plný nových objavov. Aby ste v našej škole vždy našli človeka, ktorý vás podporí, pomôže, vysvetlí vám, čo nepochopíte, podá vám pomocnú ruku. Úprimne si želáme, aby naša škola tak ako doteraz fungovala ako úspešná výchovno-vzdelávacia inštitúcia, ale zároveň mala svoju dušu, otvorené srdce a hladiace ruky ako v dobrej rodine. 

            Všetkým žiakom aj zamestnancom školy prajeme veľa síl, nových zážitkov a skúseností.