• Turistická vychádzka
          • Turistická vychádzka

          • Dňa 28.10.2022 sa uskutočnila turistická vychádzka do Smoleníc. Typické inverzné počasie sa ukázalo v plnej kráse, z Havranej skaly, z ktorej je zvyčajne veľmi pekný výhľad, sme nevideli nič, kráčali sme vlastne po celý čas v hustej hmle. Deťom však takéto počasie neprekážalo, výlet si užili, veď aj hmla má svoje čaro:-)) V našom turistickom tíme sme v piatok privítali i dvoch rodičov našich detí, čo bolo super a ďakujeme im za účasť a pomoc pri našich malých turistoch. Už teraz sa tešíme na ďalšiu vychádzku, dúfame, že za slnečného počasia:-))

        • IMATRIKULÁCIE PRVÁČIKOV
          • IMATRIKULÁCIE PRVÁČIKOV

          • Dňa 26.10.2022 prebehla v našej škole IMATRIKULÁCIA našich prváčikov. Žiaci 9.A a 9.B pre nich pripravili rôzne pohybové a športové stanovištia, ktoré boli úspešne zvládnuté. Deti sa tak mohli zabaviť a vyšantiť sa do sýtosti. Aj prváčikovia si pripravili pekný program v podobe básničiek, pesničiek a tančekov.

            Po zložení sľubu prvákov - naši prváčikovia dostali od pána riaditeľa školy pamätný imatrikulačný list, knihu, od pani zástupkyne medailu a od deviatakov sladkú odmenu.

            Sľub prváka:

            „Ja prvák sľúbujem Vám, že na hodinách pozor dám.

            Do školy pripravím sa riadne, desiatu zjem každopádne,

            písmenká napíšem perom, nakloním ich správnym smerom.

            Pravidlá slušného správania dodržím rád a chcem byť s každým kamarát.

            To všetko zvládnuť chcem sám, tak na svoju prvácku česť PRISAHÁM!"

            O vydarenej akcii hovorili rozžiarené očká našich prváčikov. Svoj pekný deň zavŕšili spoločnou diskotékou s deviatakmi.

            Poďakovanie patrí p. J. Šajdíkovi a pani Masárovej za venovanie sladkostí pre prváčikov, Rodičovskému združeniu za zakúpenie kníh, deviatakom a ich triednym pani učiteľkám za krásne zorganizovanú imatrikuláciu.

        • Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

          • Od 10.10.2022 do 14. 10.2022 sa na našej škole uskutočnil týždeň aktivít o potravinách Hovorme o jedle. Cieľom súťažno-vzdelávacej aktivity je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť detí, mládeže a dospelých pri budovaní spôsobilosti k vhodnému výberu potravín a vhodného životného štýlu, schopnosti prevziať zodpovednosť za svoje zdravie, povedomia o význame potravín pri podpore regionálneho rozvoja, zamestnanosti a ochrane životného prostredia. Všetci žiaci a učitelia boli zapojení do denných výziev, v ktorých sa realizovali rôzne činnosti, projekty, aktivity, chutné pečenie a varenie, tvorba rôznych zdravých maškŕt a desiat. Denné výzvy mali rôzne témy: Mlieko, mliečne výrobky od slovenských kravičiek, Cukry, tuky, oleje, Zelenina, ovocie a orechy, Jedz a hýb sa, Dodržiavaj pitný režim, Sleduj obaly na potravinách...

            Žiaci sa pri aktivitách dobre zabavili, spoznali rôzne zaujímavosti o potravinách, naučili sa niektoré potraviny aj vytvárať. Čo si žiaci priniesli, tak vždy s chuťou pojedli. Určite sa aj v budúcom školskom roku zapojíme do aktivít.

        • Zatmenie Slnka
          • Zatmenie Slnka

          • Zatmenie Slnka je výnimočný astronomický jav, ktorý nastane, keď sa Mesiac dostane do roviny medzi Slnko a Zem. Tento zaujímavý úkaz nastáva priemerne 3x za rok na rôznych miestach na Zemi. Toto čiastočné zatmenie, ktoré bolo 25.októbra 2022 sme pozorovali aj my...

          • Poďakovanie

          • V mesiaci október sa naši žiaci aktívne podieľali na príprave slávnostných podujatí organizovaných  našou obcou a školou. Počas slávnostného prevzatia čestného názvu Základná škola Jána Hollého v KD v kultúrnom programe pod vedením Mgr. Simony Šedivej v scénke o malom Jankovi Hollom  účinkovali žiaci z 1.A a 1.B a zo 7.B: Adam Cieslar, Jakub Cák, Šimon Krchňavý, Sofia Fíbyová, Sofia Vajdová a Kamila Kovaničová z 9.A, na pódiu taktiež vystúpili Ema Hasáková a Klára Ruchovanská z 9.B. Výrobu kulís, rekvizít a aranžérske práce si mali možnosť  vyskúšať deviataci: Adriána Gazárková, Timea Michaela Korímová, Dominik Šebesta, Vanesa Cigánková, Kamila Kovaničová a Tobias Longauer.  

            Ďakujeme všetkým, ktorí vo voľnom čase a nad rámec školských povinností ochotne pomáhali a prispeli tak k úspešnému priebehu slávnosti. Poďakovanie taktiež patrí pani Regíne Balíkovej a Sofii Balíkovej za pomoc  pri aranžovaní a kvetinárstvu Kvetinkovo za dodanie materiálu za zvýhodnené ceny.

            Mgr. Andrea Drinková

          • Poďakovanie TJ Sokol Borský Mikuláš

          • Chceme veľmi pekne poďakovať TJ Sokol Borský Mikuláš pod vedením trénera p.Radoslava Buriana za sponzorský dar - nákup zametacieho stroja, ktorý nám poslúži pri úprave atletickej dráhy a multifunkčného ihriska, ktoré samozrejme bude našim mladým futbalistom k dispozícii.

            Ešte raz veľká vďaka!

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry - školské kolo

          • Dňa 13.10.2022 sa konalo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Súťaž prebiehala online formou a zúčastnili sa jej žiaci 8. a 9. ročníka: Kamila Kovaničová z 9.A, Ema Hasáková z 9.B, Tamara Biksadská z 8.A, Michaela Orgoňová z 8.A a Elizabeth Peltznerová z 8.A.

            Olympiáda zo slovenského jazyka je organizovaná ako postupová súťaž a je vyhlasovaná každoročne ministerstvom školstva. Jej cieľom je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov v materinskom jazyku a zvýšiť záujem žiakov o vzdelávanie sa v slovenskom jazyku a literatúre.

            Všetci naši súťažiaci boli úspešnými riešiteľmi a do okresného kola postuje žiačka Tamara Biksadská z 8.A, ktorá získala maximálny počet bodov.

            Dievčatám blahoželáme a Tamarke budeme držať palce v okresnom kole. 

        • Technická olympiáda - školské kolo
          • Technická olympiáda - školské kolo

          • Školské kolo technickej olympiády sa uskutočnilo dňa 11.10.2022.Už tretí rok za sebou sa súťažilo formou on-line. Súťažiaci riešili úlohy v časovom rozpätí 30 minút. Otázky boli z oblasti techniky, botaniky, ekológie, či elektrotechniky.

            Našu školu reprezentovali: David Michálek z 9.B, Ján Pašmík z 8.A, Tomáš Cintula zo 7.A, Tomáš Balík zo 7.A, Timotej Cák zo 7.A, Eduard Biksadský zo 7.A, Natália Bartalová zo 7.A, Sofia Vajdová zo 7.B, René Vanek zo 7.B a Nikolaj Bartal zo 7.B.

             

            Výsledky, ktoré došli od organizátorov súťaže nás všetkých potešili.

            Do okresného kola boli z úspešných riešiteľov vybraní tí najlepší.

            Za jednotlivcov nás bude reprezentovať : Tomáš Cintula zo 7.A

            Za dvojicu budú súťažiť:  David Michálek z 9.A a Ján Pašmík z 8.A

            Všetkým súťažiacim blahoželáme!

        • Udelenie čestného názvu Základná škola Jána Hollého
          • Udelenie čestného názvu Základná škola Jána Hollého

          • Výnimočný a pamätný deň, ktorý sa zapíše do histórie našej základnej školy i obce!

            Niekoľkoročné snahy a túžby nosiť  meno nášho rodáka Jána Hollého v názve základnej školy sa stali skutočnosťou. Slávnostný akt udelenia čestného názvu sa konal 12.októbra 2022 v KD Borský Mikuláš.

            Čestný názov nám udelilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, preto nám bolo cťou privítať na pôde obce i školy: generálnu riaditeľku sekcie financovania regionálneho školstva Ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR  pani Janu Sládečkovú.

            Pozvanie na túto výnimočnú chvíľu prijali i:

            - p. Juraj Bottka, riaditeľ Regionálneho úradu školskej správy v Trnave

            -pani Edita Antalová, vedúca odboru ekonomiky Regionálneho úradu školskej správy v Trnave

            -starostovia okolitých obcí, poslanci obecného zastupiteľstva

            -riaditelia ZŠ, MŠ okolitých obcí

            -zástupcovia spolupracujúcich organizácií v obci a v škole.

            Hneď v úvode slávnosti si hostia a všetci prítomní pozreli video o našej obci. Nezmazateľný  zážitok nám prinieslo vystúpenie majstrov umeleckého slova- herečky pani Idy Rapaičovej, ktorá nám zarecitovala v časomiere 6.spev eposu  Svatopluk a čestného  občana Borského Mikuláša pána Jozefa Šimonoviča, ktorý zarecitoval Ódu na slovenský národ.

            Po nádhernom umeleckom zážitku nasledoval samotný akt udelenia čestného názvu. Certifikát o udelení čestného názvu   si prevzal z rúk generálnej riaditeľky   pani Jany Sládečkovej starosta obce Borský Mikuláš Róbert Macek. Ten ho následne odovzdal do rúk riaditeľa ZŠ Jána Hollého pána  Miroslava Mihála. Pani generálna riaditeľka i pán starosta vyslovili priania škole, pán riaditeľ poďakoval za udelenie čestného názvu osloveným inštitúciam i samotným zamestnancom školy.

            Nasledoval milý kultúrny program žiakov ZŠ.  Radovan Kudri, žiak 8.A triedy,  vytvoril báseň  pod názvom Náš velikán a zúčastnil sa s ňou  literárno-výtvarnej  súťaže Hollého kolíska maľovaná. Zarecitovala nám ju deviatačka Ema Hasáková.  Žiaci 1. a 7.ročníka nás previedli obdobím detstva nášho rodáka Jána Hollého a potešili nás milou scénkou o Vyskočferkovi, ktorému malý Janko pod dubom čítaval knihy. Dievčatá Klára Ruchovanská a Kamila Kovaničová zaspievali krásnu ľudovú pieseň Dobrú noc, má milá.

            Po príjemnom vystúpení žiakov ZŠ sa k hosťom prihovorila  pani Eva Fordinálová, univerzitná profesorka, holologička  a čestná občianka obce, ktorá vyslovila radosť  z toho, že sa konečne naša základná škola volá po Jánovi Hollom.

            Pár prianí vyslovil našej škole aj riaditeľ Regionálneho úradu školskej správy v Trnave p. Juraj Bottka.

            Záverom celej slávnosti  moderátorka p. Oľga Cintulová popriala škole veľa ďalších úspechov, aby škola s hrdosťou nosila meno Jána Hollého.

        • Do školy na bicykli
          • Do školy na bicykli

          • Od 17.októbra do 28.októbra 2022 opäť odštartuje projekt "Do školy na bicykli". Je to veľmi úspešná kampaň, ktorá robí dochádzanie do školy zdravším, ekologickejším a zábavnejším. A hoci sú už rána chladnejšie, práve bicyklovanie počas celého roka je jedným z motívov tohtoročnej kampane. Jeho cieľom je zistiť záujem o využívanie bicykla ako zdravého, ekologického a ekonomického dopravného prostriedku pri každodennom dochádzaní do školy.

            Už viackrát naša škola získala prvé miesta za najvyššiu dochádzku žiakov do školy na bicykli či za najväčší počet jázd. Vyhrali sme tričká Petra Sagana, odznaky, cyklošatky, vaky, stojany na bicykle. Preto "zabojujme" aj teraz, aby sa nám pošťastilo opäť vyhrať. 

            Pozývame všetkých žiakov a zamestnancov našej školy, aby sme kampaň podporili a v dňoch od 17.októbra do 28.októbra 2022 budeme do školy chodiť na bicykli či kolobežke (nie autom). Každé ráno budú triedni učitelia si zaznamenávať počet žiakov, ktorí kampaň podporili. Žiaci, ktorí prídu do školy 10x na bicykli, získajú kartičku Petra Sagana, ktorú môžu potom použiť na odmietnutie jednej známky z ľubovoľného predmetu. 

            Pozor! Nikto si nesmie zabudnúť cyklistickú prilbu, reflexný prvok, každý musí ovládať základy cestnej premávky.

            Ako škola sa zapojíme do kategórie ako NAJAKTÍVNEJŠIA ŠKOLA  a do kategórie ŠKOLA S NAJPÚTAVEJŠOU KAMPAŇOU. 

            Každý predsa vie, že bicyklovanie je zdravé, zábavné, rýchle a navyše neznečisťuje životné prostredie. 

            Cieľom súťaže je:

            • Priniesť radosť z cesty do školy;
            • zvýšenie fyzickej aktivity a zlepšenie zdravia žiakov;
            • povzbudenie záujmu žiakov o dochádzanie do školy na bicykli, kolobežke;
            • zníženie motorovej dopravy a zápch v okolí škôl;
            • zvýšenie povedomia o udržateľnej mestskej doprave;
            • zistenie záujmu škôl o podporu dochádzania žiakov do školy na bicykli či kolobežke;
            • zistenie možností škôl v poskytovaní vhodných podmienok pre bicyklujúcich či kolobežkujúcich žiakov (aj učiteľov).

            Tešíme sa na Vašu aktívnu účasť!

            https://www.doskolynabicykli.sk/

        • Výstava zeleniny, ovocia a jesenných dekorácií
          • Výstava zeleniny, ovocia a jesenných dekorácií

          • Počas dvoch posledných septembrových týždňov sa v priestoroch našej školy už tradične konala Výstava zeleniny, ovocia a jesenných dekorácií, ktorá je u našich žiakov veľmi obľúbená. V tomto školskom roku sa do výstavy zapojilo až 70 jednotlivcov a triednych kolektívov, ktorí spolu vystavili 194 exponátov – zeleninu a ovocie, orechy, huby, jesenné venčeky, dekoračné košíky, sušené plody, girlandy, postavičky zo šišiek a žaluďov, ale i krásne práce z papiera a textilu. Výstavu dotvorili  pestré maľby a kresby s jesennou tematikou, ktoré  naši žiaci vytvorili na hodinách VYV a PRV.

            Výstavy sa zúčastnili najmä žiaci z I. stupňa – porotu zaujal ježko zo šišiek od Veroniky Stupavskej z 1.A, taktiež huby z plastelíny od Niny Hačundovej z 1.B, Martin Kuzmiak z 2.A priniesol škriatka z listov, Sofia Krutá z 3.A prispela krásnou postavičkou z tekvičiek a kvetov a Štefan Matejov z 3.B všetkých vystrašil svojím modrým žralokom. Taktiež i ostatné lepené alebo aranžované dekorácie boli originálne a vtipné a naši žiaci vynaložili námahu pri ich výrobe. Výber z prác našich žiakov mohla verejnosť obdivovať v KD na výstave Plody búranských záhrad, ktorú organizovala ZO Slovenského zväzu záhradkárov v Borskom Mikuláši 24.9.2022.

             

            Za účasť na výstave všetci žiaci a triedne kolektívy získali ČESTNÉ UZNANIE  a sladkú odmenu.

            MIMORIADNE OCENENIE udelené riaditeľom školy a vecné ceny získali:

            1.Izabela Drinková z 3.B – za kolekciu exponátov (Veľryba z tekvice, Domčeky, Postavičky...)

            2.Monika Laciková  z 3.B – za ,,Mega tekvicu“

            3.Sofia Balíková z 4.A – za ,,Domček pre vílu“

            4.David Filípek z 5.B – za kolekciu exponátov (Obraz, Stonožka, Miska, Škriatkovia ...)

            5.Daria Movchaniuk z 9.B – za ,,Tekvicový domček“

             

            Oceneným žiakom blahoželáme a všetkým, ktorí sa zapojili do našej výstavy ďakujeme za vynaloženú námahu. Zároveň ďakujeme všetkým rodičom a starým rodičom, ktorí poskytli vypestované plody zo svojich záhrad, vďaka čomu bola tohtoročná Výstava zeleniny, ovocia a jesenných dekorácií taká krásna a zaujímavá. Poďakovanie patrí taktiež žiakom z 8.A, ktorí výstavu naaranžovali a zaevidovali exponáty. Mgr. Andrea Drinková

            Zoznam zúčastnených žiakov je vo foto-prílohe.

             

        • Oznámenie o riaditeľskom voľne
          • Oznámenie o riaditeľskom voľne

          • Riaditeľ Základnej školy, Záhorácka 919, 908 77 Borský Mikuláš v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 Vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka 

            udeľuje riaditeľské voľno na deň 12.októbra  2022 (t.j. v stredu) 

            žiakom  1. - 9.ročníka  

            z prevádzkových dôvodov (z dôvodu slávnosti - udelenie čestného názvu škole).

            V tento deň sú žiaci odhlásení z obeda. 

             

                                                                                                     Ing. Miroslav Mihál, riaditeľ školy 

        • Činnosť turistického krúžku
          • Činnosť turistického krúžku

          • V sobotu 1.októbra 2022 sa uskutočnil po 1x v tomto školskom roku turistický krúžok s pani učiteľkou Tomašovičovou. Zúčastnilo sa ho 20 žiakov, počasie im prialo a tak absolvovali cestu vlakom, krátku turistiku na Rozbehy s trasou cez sokolské chaty, Rozbehy Rozhladňu a zrúcaninu Korlátko. Už teraz sa tešia na ďalšie dobrodružstvo :-)