• Dopoludnie s hasičmi
          • Dopoludnie s hasičmi

          • Predposledný školský deň 29.júna 2023 našu školu opäť navštívil Dobrovoľný hasičský zbor Borský Mikuláš a žiaci sa mohli zoznámiť s prácou hasičov. Oboznámili deti s rôznymi pomôckami, ktoré si hasiči pri zásahu musia obliecť (helma, nehorľavý oblek, rukavice) a obuť (topánky z nehorľavého materiálu s oceľovou špicou). Ukázali im i rozmanité druhy prúdnic, ktoré používajú. Priviezli sa na vozidle určenom na rýchly zásah. Porozprávali, ako a s ktorými prostriedkami pomáhajú pri požiaroch. Niektoré deti navštevujú dobrovoľný hasičský zbor a niektoré sa po predvedení práce hasičov chcú tiež nimi stať. Nielen sa oboznámili s prácou hasičov, ale si ich aj na jednotlivých stanovištiach mohli vyskúšať. Ďakujeme hasičom za odbornú ukážku. 

            Žiaci 6.-9.ročníka mali besedu s hasičmi. Z Hasičského a záchranného zboru v Senici pán Peter Bízek žiakom ukázal a vysvetlil, ako vyzerá práca hasiča, ako pracuje, čo musí spĺňať, aby vôbec mohol vykonávať túto profesiu, akú techniku používajú pri výkone práce, ako správne volať na tiesňovú linku, kam ísť na školu, ak by chceli sa stať profesionálnymi hasičmi a mnoho ďalšieho. Žiaci sa dozvedeli o zodpovednej a ťažkej práci hasičov. Porozprával nám o príčinách vzniku požiarov. Vysvetlil, čo treba v prípade vzniku požiaru robiť, akým spôsobom správne nahlásiť požiar, autonehodu alebo zranenie. Priniesli ukázať aj špeciálne protipožiarne oblečenie hasičov, do ktorého sa musia v prípade vyhlásenia poplachu obliecť a naši žiaci mali možnosť si vyskúšať na sebe kompletnú výstroj hasiča. Žiaci sa dozvedeli o tejto profesii a beseda sa im veľmi páčila.

            Ďakujem pánom hasičom za túto príležitosť!

        • Majstrovstvá ZŠ Jána Hollého v behu
          • Majstrovstvá ZŠ Jána Hollého v behu

          • Dňa 27.júna 2023 sa na našej škole v spolupráci s Miestnym športovým klubom uskutočnili Majstrovstvá Základnej školy Jána Hollého v behu, ktorého sa zúčastnili žiaci 1.-9.ročníka. 

            Víťazi jednotlivých kategórií:

            kategória 1.ročník

            dievčatá 150m:

            1.miesto: Hasáková Olívia

            2.miesto: Dobiášová Mia Mária

            3.miesto: Kleinedlerová Samanta

            chlapci 200m:

            1.miesto: Burian Lukáš

            2.miesto: Kudláč Noel

            3.miesto: Novotný Richard

            kategória 2. - 3.ročník

            dievčatá 300m:

            1.miesto: Poláková Terézia

            2.miesto: Barešová Tamara

            3.miesto: Drinková Izabela

            chlapci 400m:

            1.miesto: Kudláč Leon

            2.miesto: Wallner Patrik

            3.miesto: Cigánek Adam

            kategória 4. - 5.ročník

            dievčatá 400m:

            1.miesto: Sofková Natália

            2.miesto: Lasicová Nina

            3.miesto: Kováriková Liana

            chlapci 600m:

            1.miesto: Keveš Jakub

            2.miesto: Slávik Eliáš

            3.miesto: Mihál Samuel

            kategória 6. - 7.ročník

            dievčatá 600m:

            1.miesto: Wallnerová Ema

            2.miesto: Ružová Lucia

            3.miesto: Lovíšková Vivien

            chlapci 800m:

            1.miesto: Černý Lukáš

            2.miesto: Vicen Leonardo

            3.miesto: Vicen Ricardo

            kategória 8. - 9.ročník:

            dievčatá 800m:

            1.miesto: Orgoňová Michaela

            2.miesto: Sláviková Lea

            3.miesto: Gazárková Adriana

            chlapci 1000m:

            1.miesto: Stupavský Adam

             

            Víťazom gratulujeme

        • Ocenenie v medzinárodnej súťaži Proti škodlivým závislostiam bez hraníc
          • Ocenenie v medzinárodnej súťaži Proti škodlivým závislostiam bez hraníc

          • Žiaci našej školy každoročne vyjadrujú svoj postoj proti závislostiam od fajčenia, mobilmánie, užívania drog a alkoholu prostredníctvom svojho výtvarného prejavu. I v tomto školskom roku sa naši umelci zúčastnili 19. ročníka výtvarnej súťaže, ktorú v mesiaci máj organizovalo Galantské osvetové stredisko, mesto Galanta a partner z Maďarskej republiky – Nadácia pre zdravú generáciu so sídlom v Györi. Súťaž významným a aktívnym spôsobom napomáha pri prevencii od závislostí, podporuje zdravý životný štýl a ochranu zdravia.

            Veľmi nás teší, že v silnej konkurencii uspela práca našej výtvarníčky Nadi Patvarickej zo 6.A. Naďa získala krásny diplom a výtvarné potreby.

            Do tejto súťaže sa taktiež zapojili:

            Izabela Drinková z 3.B, Viktória Klamíková zo 4.A, Nikol Pukančíková a Monika Kozlová z 5.B, Adam Černý, Diana Michálková a Samuel Burian zo 6.A, Šimon Krchňavý, Adam Cieslar, Lukáš Grolmus, René Vanek a Kristián Michalovič zo 7.B, Sára Valúšková z 8.A.

            Víťazke k jej úspechu blahoželáme a všetkým ďakujeme za účasť.

        • Oceňovanie žiakov starostom obce
          • Oceňovanie žiakov starostom obce

          • Naša obec a základná škola sa tešia veľmi dobrej spolupráci. Dôkazom toho je i uskutočnenie slávnostnej kultúrnej akadémie pod názvom Deň obce - oceňovanie žiakov starostom obce. 

            Táto veľmi pekná a tradičná akcia sa uskutočnila výnimočne nie v amfiteátri, ale na pôde základnej školy. Naši žiaci vystúpili s pekným programom plným hudby, tanca a spevu. Vystúpenie detí bolo oživením celého podujatia, ktoré vyústilo slávnostným oceňovaním našich žiakov, ktorí základnú školu, ale i obec reprezentovali v rôznych vedomostných, športových i výtvarných súťažiach, častokrát išlo o krajské ale i celoslovenské umiestnenia. Naši žiaci si z rúk starostu obce p.Róberta Macka prevzali ďakovný list za reprezentáciu školy a obce.

            Poďakovanie však patrilo nielen samotným žiakom, ale i rodičom a predovšetkým našim pedagógom, ktorí spomínaných žiakov rozvíjali a viedli tým správnym smerom k úspechom.

        • Spájame generácie
          • Spájame generácie

          • Dňa 26.júna 2023 prežili naši ôsmaci príjemné doobedie so starkými z Domova dôchodcov Borský Mikuláš. Žiaci zobrali našich seniorov na prechádzku po okolí a spoločne si pochutili na zmrzline.

            Sme radi, že mohli naši žiaci potešiť starkých, porozprávať sa s nimi a zároveň si uvedomili, že sú medzi nami ľudia, ktorí nás potrebujú. 

             

            Fotografie: Domov dôchodcov Borský Mikuláš

        • Didaktické hry a účelové cvičenia
          • Didaktické hry a účelové cvičenia

          • Už tradične pred vysvedčením sa naši žiaci „rozbehnú“ do prírody, kde ukončia školský rok športovo. Každá trieda mala svoj program so svojím učiteľom. Tento deň trávili v lese stavaním domčekov, športovými hrami, piknikom na deke a žiaci II.stupňa zdolali stanovištia, ktoré im pripravili žiaci 9.triedy.  Účelové cvičenie sa konalo na stanovištiach, kde žiaci museli vedomosťami, schopnosťami a zručnosťami absolvovať jednotlivé stanovištia: zdravotnícka príprava - pomoc zranenému, pohyb a pobyt v prírode, hod granátom na cieľ, orientácia v teréne podľa mapy, orientácia v teréne podľa buzoly, vykonávali overovanie topografických značiek, žiaci sa učili určovanie azimutu na terénny bod a jednotlivo zisťovali vlastné stanovište na mape, zasúťažili si preťahovaním lanom či beh na čas s maskami.

            Deťom sa tieto aktivity veľmi páčili a užili si aj spoločné hry v lese. Za krásneho slnečného počasia žiaci s nadšením a ochotou pristúpili k plneniu úloh, čím naplnili cieľ účelového cvičenia OŽaZ. 

        • Úspechy vo výtvarných súťažiach Biblia očami detí a Dobre je v záhrade
          • Úspechy vo výtvarných súťažiach Biblia očami detí a Dobre je v záhrade

          • Naši žiaci okrem vedomostných a športových úspechov preukazujú svoj talent a nadanie i vo výtvarnej oblasti. Prostredníctvom svojich  umeleckých diel zobrazujú svoje nápady a fantáziu na rôzne zaujímavé témy a zároveň úspešne reprezentujú našu školu v okresných, celoslovenských a medzinárodných výtvarných súťažiach.

            Olívia Mészárosová z 3.B získala Cenu poroty v diecéznom kole výtvarnej súťaže Biblia očami detí  a mládeže, ktorú  každoročne vyhlasuje Katolícke pedagogické a katechetické centrum Levoča.  Súťaž je zameraná na originálne výtvarné zobrazenie vybranej  biblickej udalosti, nie na kopírovanie výjavov ilustrovaných biblií. Ústredná téma zo zadaných biblických kníh bola: ,,Odvaha a dôvera v Boha“ a Olívia ju stvárnila z Prvého Petrovho listu. Za svoju prácu s názvom ,,Boh sa o mňa stará a pomáha mi“ získala krásny diplom a knihu.

            Celoslovenská výtvarná súťaž Dobre je v záhrade, ktorú vyhlásil Slovenský zväz záhradkárov, R.V. Bratislava zaujala viacero našich výtvarníkov. Vo svojich prácach kreslili a maľovali krásne úžitkové alebo okrasné záhrady, kde sa radi hrajú a trávia voľný čas, ale i pomáhajú rodičom a starým rodičom pri sadení kvetov a zeleniny.

            V tejto súťaži boli úspešné dve žiačky z našej školy: Liana Kováriková z 5.B a Viktória Vitálošová z 8.A. Žiačky získali ďakovné listy a kufríky s potrebami pre výtvarníkov. V mesiaci apríl ich práce zdobili stánok SZZ, R.V., o.z. Bratislava počas Záhradkárskeho veľtrhu v Trenčíne a ešte poputujú na Agrokomplex do Nitry.

            Okrem víťaziek sa do tejto súťaže zapojili:

            Simona Králová z 2.B, Ela Babálová z 3.B, Filip Keveš, Daniel Cvečka, Natália Havlíčková, Diana Michálková a Petra Včelková zo 6.A, Simona Klimanová zo 6.B, Laura Wolfová, Dominika Matulová a Natália Sofková z 5.B, Sofia Fíbyová, Kristína Vítteková a Sofia Vajdová zo 7.B.

            Oceneným žiačkam blahoželáme k ich úspechom a všetkým, ktorí sa zapojili do výtvarných súťaží ďakujeme za účasť a reprezentovanie našej školy.

        • Celoslovenská súťaž Mladý záhradkár
          • Celoslovenská súťaž Mladý záhradkár

          • Dňa 14.6.2023 sa v Spojenej škole v Rakoviciach konalo celoslovenské kolo vedomostnej súťaže Mladý záhradkár, do ktorého postúpili i naši víťazi okresného kola: Naďa Patvarická a Samuel Burian zo 6.A,  Sofia Fíbyová zo 7.B, Danka Wolfová a Kristína Vavrová z 8.A.

            Súťaž mala dve časti – v teoretickej časti žiaci vypĺňali vedomostný test z botaniky, ovocinárstva, zeleninárstva, kvetinárstva a ekológie podľa kategórií a v druhej časti prakticky určovali vzorky liečivých rastlín, zeleniny, ovocných drevín a semien.

            Počas prestávok sa konal floristický kurz aranžovania kytíc s majsterkou odborného výcviku a taktiež prehliadka úžitkovej a okrasnej záhrady v krásnom areáli školy.

            Naši súťažiaci bojovali statočne, no na stupeň víťazov to nestačilo. Všetkým ďakujeme za reprezentovanie našej školy a vážime si ich dôslednú prípravu na túto náročnú súťaž. Dúfame, že získané poznatky využijú na hodinách biológie alebo v ďalšom ročníku tejto súťaže.

            Ďakujeme Slovenskému zväzu záhradkárov, R.V., o.z. Bratislava a SZZ OV, o.j.z. Senica      za zabezpečenie dopravy a občerstvenia pre všetkých žiakov a pedagóga a taktiež veľké poďakovanie patrí pani Štefánii Sekáčovej za poskytnutie vzoriek kvetín zdarma.

            Mgr. Andrea Drinková

        • Tréneri v škole s Barborou Mokošovou
          • Tréneri v škole s Barborou Mokošovou

          • Dňa 22.júna 2023 si naši žiaci užili dvojhodinovku telesnej so známou športovou osobnosťou Barborou Mokošovou - úspešnou gymnastkou a dvojnásobnou účastníčkou olympijských hier a s profesionálnymi trénermi vďaka projektu Tréneri v škole.

            Bolo to úžasné. Žiaci si zašportovali s Barborkou a s trénermi. Na záver ich čakala autogramiáda s podpisovými kartičkami. Veľkú radosť im spravil aj maskot projektu sloník Cvičko. Veľmi pekne ďakujeme za krásne športové dopoludnie.

            Úrad vlády Slovenskej republiky prostredníctvom svojho organizačného útvaru splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre mládež a šport realizuje pilotný projekt a program Tréneri v škole“ , ktorý je podporený finančnými prostriedkami zo štátneho rozpočtu. Naša  škola je súčasťou tohto skvelého projektu.

            Tréneri v škole je program zameraný na skvalitnenie a zatraktívnenie hodiny Telesnej a športovej výchovy zážitkovým spôsobom výučby, na budovaní pozitívneho vzťahu k športu a prehĺbení záujmu detí o šport a zároveň aj rozvíjanie ich všestrannej pohybovej gramotnosti na prvom stupni základných škôl. Našu školu počas tohto roka navštevovali tréneri: Roman Gazárek, Ondrej Malík, Ladislav Hudec a Monika Paračková a  vďaka im boli hodiny nielen aktívne a zaujímavé, ale boli aj inšpiratívne pre učiteľov telesnej výchovy v našej škole. 

            Vďaka internetovému hlasovaniu sa škole podarilo získať aj zážitkovú hodinu so slovenskou gymnastkou Barborou Mokošovou, ktorá dosiahla skvelé úspechy na letnej olympiáde 2016 v Rio de Janeiro. 

            Ďakujeme veľmi pekne za túto možnosť a veríme, že sa vidíme aj nabudúce. 

        • Úspech v celoslovenskom kole výtvarnej súťaže Vesmír očami detí
          • Úspech v celoslovenskom kole výtvarnej súťaže Vesmír očami detí

          • Naši výtvarníci Tibor Čavojský zo 4.A a Naďa Patvarická zo 6.A sa z okresného kola výtvarnej súťaže Vesmír očami detí prebojovali až do celoslovenského kola tejto súťaže, ktoré zastrešuje Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove.  Tibor a Naďa zvíťazili v 2. a 3. kategórii a za svoju prácu získali krásny diplom a darčekovú poukážku v hodnote 25.- € do kníhkupectva Panta Rhei. Toto ocenenie ich veľmi potešilo, pretože okrem maľovania a kreslenia i veľmi radi čítajú.

            Tiborovi a Nadi k ich úspechu blahoželáme a prajeme im ešte veľa tvorivých síl a úspechov.

        • Vyhodnotenie literárno-výtvarnej súťaže Hollého kolíska maľovaná
          • Vyhodnotenie literárno-výtvarnej súťaže Hollého kolíska maľovaná

          • Regionálna súťaž Hollého kolíska maľovaná, ktorú organizuje Základná škola Jána Hollého Borský Mikuláš v spolupráci s obcou Borský Mikuláš, sa v tomto školskom roku konala v období od 1. 2. 2023 do 6. 6. 2023. Do literárnej časti súťaže svojimi básňami, poviedkami a rozprávkami prispelo až 35 autorov a do výtvarnej časti súťaže sa zapojilo 193 detí a žiakov z MŠ, ZŠ, ZUŠ a CVČ z okresov Senica, Skalica a Malacky.

            Vyhodnotenie II. ročníka súťaže sa uskutočnilo dňa 16. 6. 2023 a odborná porota vybrala ocenené práce podľa jednotlivých kategórií bez určenia poradia. Kresby a maľby hodnotili: Mgr. Gerda Fodorová, Mgr. Anna Fodorová a Mgr. Simona Šedivá a literárne práce posudzovali: Mgr. Anna Fodorová a Alena Vaňková.

            Všetky práce sú naozaj originálne a bolo veľmi ťažké vybrať tie najlepšie. Výtvarné a aj literárne diela dokazujú, že deti sa o život a rodisko básnika Jána Hollého zaujímajú a chcú sa o ňom dozvedieť čo najviac. Autori vo svojich prácach najčastejšie opisovali a znázorňovali prírodu a lesy Borskej nížiny, ale i kultúrne pamiatky, folklór a tradície obce Borský Mikuláš.

            Vyhodnotenie súťaže.pdf

            Ďakujeme všetkým deťom, žiakom a pedagógom za prejavený záujem a zaslanie príspevkov do súťaže. Ocenení žiaci získavajú diplom a vecné ceny, ktoré venovala obec Borský Mikuláš, ceny budú víťazom zaslané poštou.

            Výstava vybraných prác je nainštalovaná v I. pavilóne ZŠ a jej prvými návštevníkmi boli deti z MŠ Borský Mikuláš, ktoré si zároveň prevzali svoje ocenenia. Virtuálna prehliadka súťažných prác bude zverejnená v najbližších dňoch na webstránke školy.

        • Prezentácia Klubu vojenskej histórie
          • Prezentácia Klubu vojenskej histórie

          • V piatok 16.júna 2023 sa v areáli našej školy uskutočnila pre našich žiakov pekná a pútavá prezentácia Klubu vojenskej histórie. Mladí zanietení chlapci nám prišli prezentovať a autenticky opísať aký bol život vojakov v období bojov vo Francúzsku v Normandii v r.1944 počas 2.svetovej vojny.

            Chlapci žiakom poukazovali bežné fungovanie v rámci boja na bojisku, výstroj, výzbroj, akú mali vojaci pri sebe. V areáli školy bol postavený malý dobový  tábor, deti si mohli poprezerať rôzne zaujímavosti, napr. okrem oblečenia, zbraní aj potravinové a zdravotné balíčky.

            Našim žiakom sa takéto zážitkové vyučovanie dejepisu veľmi páčilo, veľa sa pýtali a členovia klubu vojenskej histórie im pútavo o všetkom porozprávali a všetko predvádzali.

            Porozprávali im aj o tom, že ich cieľom a hlavným dôvodom ich vzniku je korektné prezentovanie histórie, ktorá býva veľakrát skresľovaná. Prezentácia histórie bola veľmi pútavá, žiakov všetko veľmi zaujalo.

            Veľké poďakovanie patrí Miroslavovi Petríkovi, Liborovi Šikudovi Šimonovi Koniarovi, Šimonovi Kubalcovi, Michalovi Durcovi a Patrikovi Bučkovi - skupine chlapcov z celého Slovenska, ktorí napriek veľkej vzdialenosti k nám prišli a spravili pre našich žiakov veľmi pekné, podnetné a zaujímavé piatkové dopoludnie. Ešte raz veľká vďaka.

        • Výlet 9.A a 9.B
          • Výlet 9.A a 9.B

          • 13. júna 2023 si užili svoj akčný výlet plný adrenalínu naši deviataci v Trenčíne.

            Pod vedením svojej triedne pani učiteľky Sofkovej navštívili Laser arénu, kde si zmerali svoje sily v laserovej hre podobnej paintballu alebo airsoftu. Súťažili v tímoch v tmavej aréne vybavenej rôznymi druhmi prekážok. Príjemne si zašportovali, do hry zapájali celé telo. Po skončení hry každý hráč dostal svoju osobnú štatistiku. Rovnako si užili jazdy na motokárach v motokárovej hale. Začiatočníci aj skúsení jazdci medzi sebou súperili o dosiahnutie najlepšieho času na dráhe.

            Obed a nákupy vybavili v obchodnom centre Laugaricio a na záver navštívili najstaršie pútnické miesto na Slovensku – zrúcaninu kláštora Skalka pri Trenčíne, ktorého súčasťou je jaskynný komplex. Podľa povesti v jaskyni žili pustovníci sv. Benedikt a Andrej Svorad. Žiaci si prešli túto jaskyňu a od sprievodcov sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o histórii tohto miesta.

            Večer sa unavení a plní zážitkov vrátili domov.

        • Deviataci so škôlkarmi
          • Deviataci so škôlkarmi

          • Naši deviataci boli spoluúčastníkmi peknej akcie, ktorú organizovala Materská škola Borský Mikuláš pre svoje deti. Deviataci si pre nich pripravili stanovištia s rôznymi športovými úlohami. Užili si s malými škôlkarmi zábavu a zažili spolu pekné dopoludnie. 

          • Výsledky súťaže Englishstar

          • 3.ročník:

            Deana Cieslarová 100%

            Barbora Vavrová 100%

            Emma Dobiašová 95%

            Ela Šedivá 95%

            Martin Šajdík 94%

            Tamara Tománková 84%

            Terézia Poláková 82%

            4.ročník:

            Markus Marek 94%

            6.ročník: 

            Naďa Patvarická 97%

            8.ročník:

            Elizabeth Peltznerová 99%

            Všetkým zúčastneným súťažiacim gratulujeme k úspešným výsledkom a prajeme i naďalej veľa chuti, elánu v štúdiu anglického jazyka. Veľká vďaka patrí i našim pani učiteľkám P.Naštickej a p.Balgovej za prípravu žiakov na súťaž. 

            Žiaci boli odmenení diplomami so zlatou hviezdou. 

             

        • Výlet 7.A, 7.B, 8.A
          • Výlet 7.A, 7.B, 8.A

          • Žiaci 7.A, 7.B a 8.A sa zúčastnili v dňoch 8.a 9.júna 2023 školského výletu vo Vysokých Tatrách. Neodradil nás ani skorý ranný budíček na vlak.

            Hneď po príchode sme sa vyviezli pozemnou lanovkou na Hrebienok, odkiaľ sme mali naplánovanú menšiu turistiku k vodopádom, ktorú nám prekazil dážď. Tak bola zmena plánu a navštívili sme digitálnu galériu Tatry Vnútri,kde sme mali zážitkovú prehliadku tatranskej prírody. Na druhý deň hneď po raňajkách sme v Starom Smokovci navštívili Tricklandiu. TrickLandia je miesto, kde sme zažili putovanie Slovenskom v galérii trick-artu a optických ilúzií. V jej priestoroch sú námety slovenských ľudových povestí, rozprávok, ako aj reálie obcí a zámkov Slovenska. Je rozložená na ploche 500 m2, na ktorých sa nachádza 24 atrakcií. Obsahujú 15 trick-artových obrazov, antigravitačné miestnosti, najkrajšie zrkadlové bludisko v strednej Európe a iné. Na obed sme si dali pizzu a utekali sme na vlak. Žiaci zhodnotili,že dobre bolo,ale málo bolo :-)