• Exkurzia do rodného domu Jána Hollého
          • Exkurzia do rodného domu Jána Hollého

          • „Ó, ty môj Ságelský prameň, ty útecha dediny borskej
            hoden i najväčšej chvály, i najväčšej oslavy hoden! Lebo aj vtedy, keď slnko tou najväčšou páľavou zúri, alebo všetko puká a tuhne priam v sibírskej zime, vždycky v rovnakej miere si zachováš ľahunkú vodu, čistejšiu nad samý sneh a zdravšiu nad každý kúpeľ. Sotva aj v ďalekom kraji by našla sa podobná studňa, ktorá by občerstvovala viac ľudí ako ty tuná, ktorá pijúcim viac síl, viac živnej vlády by dala. Pretože v tebe nielen toť veselí pastieri, nielen skrčení oráči zjari, čo kosci spálení sparnou, alebo premnohí chodci, sem zbočiaci z ďalekých pútí, krotia svoj smäd a vlažia si od spevu chrapiace hrdlá, ale aj dedina celá a stále v hojnejšom počte živiaca obyvateľom, hoc nemálo vzdialená, predsa jedine tvojím prúdom si celý rok uháša žízeň.“

             

            Takto kňaz, básnik a náš rodák Ján Hollý oslavuje vo svojej óde Na Ságelskú stuďenku svoje rodisko, v ktorom dodnes stojí jeho rodný dom.

            Žiaci ôsmeho ročníka sa učia na hodinách dejepisu o jeho významnom pôsobení počas všetkých troch fáz Slovenského národného hnutia. Ján Hollý písal v bernolákovčine, ktorá bola kodifikovaná v roku 1787 Antonom Bernolákom (1. fáza), jeho tvorba sa najviac rozvíjala počas obdobia Jána Kollára a Pavla Jozefa Šafárika (2. fáza) a nakoniec ním boli ovplyvnení najvýznamnejší slovenskí národovci 19. storočia Ľudovít Štúr, Michal Miloslav Hodža a Jozef Miloslav Hurban, ktorí ho v roku 1843 navštívili na fare na Dobrej Vode, aby ho požiadali o odobrenie kodifikácie nového spisovného jazyka. Vo svojej tvorbe sa venoval obdobiu Veľkej Moravy, o čom svedčia diela ako Svatopluk, Cirillometodiáda a Sláv.

            Ján Hollý ovládal latinčinu a prekladal do bernolákovčiny diela od Vergília, Homéra, Ovídia a iných, čím významne prispel k rozšíreniu slovenskej literatúry a ovplyvnil tvorbu vtedajších národovcov. Od roku 1967 Literárny fond až po súčasnosť, každoročne udeľuje Cenu Jána Hollého za umelecký preklad.

            Cestou života Jána Hollého nás sprevádzala pani Mgr. Oľga Cintulová, ktorá pútavo a pekne obohatila vedomosti našich žiakov, za čo jej srdečne ďakujeme. Dozvedeli sa mnohé zaujímavé informácie o jeho detstve, štúdiách, pôsobení na farách, jeho dielach a prekladoch, jeho významného prínosu pri tvorení nového spisovného jazyka štúrovcami, ale aj o jeho ťažkom osude po požiari na fare v Maduniciach, po čom oslepol. Zo zariadenia domčeka zistili aj veľa informácií o spôsobe života ľudí spred viac ako 200 rokmi. Žiaci si dané informácie zaznamenali do pracovných listov.

            Ján Hollý bol významným básnikom, ktorý svojimi dielami prispel k obohateniu slovenskej literatúry a ovplyvnil mnohých národovcov vtedajšej doby, ktorí si ho veľmi vážili.

             

        • ❤️NAJKRAJŠIE VALENTÍNSKE SRDIEČKO - vyhodnotenie
          • ❤️NAJKRAJŠIE VALENTÍNSKE SRDIEČKO - vyhodnotenie

          • V mesiaci február sa v našej škole uskutočnila súťaž NAJKRAJŠIE VALENTÍNSKE SRDIEČKO, ktorá bola určená pre všetkých tvorivých a zručných žiakov. Úlohou súťažiacich bolo vyrobiť, nakresliť alebo upiecť valentínske srdiečko s využitím rôznych  techník a materiálov.

            V tomto školskom roku sa do súťaže zapojilo 132 žiakov, 6 triednych kolektívov a deti z ŠKD I.-V. odd. Súťažiaci spolu vyrobili 325 srdiečok, pozdravov a rôznych valentínskych dekorácií, ktoré boli týždeň vystavené  v I. pavilóne. Svoje výrobky na výstave prezentovali i deti navštevujúce ZÚ Výroba keramiky a Varenie, pečenie a ručné práce.

            Naši žiaci opäť dokázali, že majú veľa fantázie a šikovné ruky, pretože všetky srdiečka boli naozaj zaujímavé a originálne.

            1. miesto za NAJKRAJŠIE VALENTÍNSKE SRDIEČKO získala Linda Filípková z 1.A,

            ktorá vyrobila MAXISRDCE z odpadového materiálu.

            Čestné uznanie získali:

            Robert Jozef Evans z 1.A – Srdce s odtlačkom ruky

            Ema Obuchová z 1.C – Srdiečko na podstavci

            Michaela Ročáková  z 3.A – Srdiečkové obrazy

            Patrik Wallner zo 4.A – Medovníkové srdiečka

            Leo Butaš zo 4.A – Maľované srdce

            Deana Cieslarová  zo 4.A – Srdiečko z prírodnín

            Nela Kubincová zo 4.B – Patinované srdce

            Sofia Balíková z 5.A – Srdce – anjelské krídla

            Nelly Orthová to 6.A – Svietiace srdiečka

            David Filípek zo 6.B – Torta z papiera

            Kolektív žiakov zo 4.A – Maxisrdce a Srdiečkový strom

             

            Všetci ocenení žiaci získali krásne diplomy a vecné ceny.

            Oceneným žiakom blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za snahu a krásne výrobky. Zároveň ďakujeme žiakom z 8.A, 8.B a 7.A za pomoc pri inštalácii výstavy a evidencii súťažných prác.

             

            Mgr. Andrea Drinková