• Anglické divadielko - Stvorenie sveta
          • Anglické divadielko - Stvorenie sveta

          • Žiaci 3.-7.ročníkov sa dňa 29.marca 2023 zúčastnili anglicko-slovenskej rozprávky Stvorenie sveta - koncipovanej ako učebná pomôcka pre žiakov základných škôl, ktorá vznikla v spolupráci s Divadlom ZkuFraVon.

            Na počiatku nebolo nič. Vôbec nič. Nebola ani zem, ani hviezdy, ani mesiac, ani tráva, ani moria, ani zvieratá, ani ľudia. Bola len tma a ticho. A v tej tme a v tom tichu žil Pán Boh. Stvorenie sveta je jeden z najzaujímavejších a najstarších príbehov. Rozpráva o tom, čo Boh stvoril za šesť dní: svetlo, zem, vodu, rastliny, zvieratá a napokon človeka.

            Ako je ale možné, že sa deň strieda s nocou, že rok má štyri ročné obdobia, že existuje voda pozemská, ale aj nadzemská? Prečo človek vyzerá tak, ako vyzerá?

            V predstavení sme videli nielen zázraky, ale aj to, ako vznikol vesmír, ako to, že slnko svieti vždy len na určitú časť planéty, prečo sú niektoré zvieratá len vo vode a iné len na suchu alebo vo vzduchu. Predstavením nás sprevádzal samotný stvoriteľ so svojim pomocníkom Gabom. Čo jeden vo svojej nekonečnej dobrote vymyslí, to ten druhý z lásky k nemu vyrobí. A tak to ide už od počiatku vekov.

            Zábavnou formou si rozšírili svoju slovnú zásobu z anglického jazyka. Aj napriek tomu, že v ňom vystupovali iba dvaja herci, javisko ožívalo rôznymi postavičkami, preniesli sme sa do všakovakých priestorov a zažili sme spolu veľa zábavných situácií. Deti odchádzali s úsmevom na tváričkách a už sa určite tešia na ďalšie vystúpenie.

             

        • Čo vieš o hviezdach - okresné kolo
          • Čo vieš o hviezdach - okresné kolo

          • Žiak Adam Černý sa dňa 29.marca 2023 zúčastnil okresného kola súťaže Čo vieš o hviezdach. Obsahovú náplň súťaže tvoria otázky z nasledujúcich okruhov: všeobecná astronómia, astrofyzika, história astronómie, slnečná sústava, astronomické prístroje, využitie kozmických prostriedkov v astronómii.

            Na súťaži obsadil 2.miesto vo svojej kategórii a postúpil do krajského kola, ktoré sa uskutoční v Hlohovci.

        • MAREC – mesiac, ktorý vonia knihou
          • MAREC – mesiac, ktorý vonia knihou

          • Tradične mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Pri tejto príležitosti žiaci 1. A triedy navštívili Domov dôchodcov Borský Mikuláš, aby babkám a dedkom svojou prítomnosťou spestrili jedno piatkové dopoludnie.

            Hneď na úvod deti podarovali starkým kvietky, ktoré im majú pripomínať toto krásne  jarné obdobie.  Porozprávali im, čo všetko sa už v škole naučili, ukázali ako pekne vedia čítať zo šlabikára a zarecitovali aj  básničky. V krátkosti predstavili svoje obľúbené knihy - rozprávky, riekanky, encyklopédie a leporelá, ktoré si so sebou priniesli. Podľa obrázkov hádali názvy slovenských ľudových rozprávok – Snehulienka, Pampúšik, Tri prasiatka, Medovníkový domček, Zlatovláska, Perníková chalúpka a veľa ďalších. Do tejto aktivity sa zapojili aj babky, ktoré si na niektoré rozprávky ešte pamätali, čo nás veľmi tešilo.

            Veľký úspech mala dramatizácia rozprávky „O veľkej repe,“ ktorá starkých vrátila do ich detských čias a účinkujúcich obdarovali veľkým potleskom.

            Spoločne sme vymaľovali obrázky rozprávkových postavičiek a príbehov, zviazali ich do knihy s názvom „ Z rozprávky do rozprávky.“ Bol to darček, ale aj spomienka na tento deň.

            Čas strávený so starkými bol pre nás obohacujúci, tešíme sa na ďalšie stretnutie.

        • Hurbanov pamätník - okresné kolo
          • Hurbanov pamätník - okresné kolo

          • Dňa 22.marca 2023 sa v Senici uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže -  Hurbanov pamätník. Našu školu reprezentovali žiaci, ktorí získali 1.miesto v obvodnom kole v Kútoch. 

            Umiestnenia v okresnom kole sú nasledovné: 

             

            Markus Marek získal 3.miesto v I.kategórii prednesu prózy.

             

            Kamila Kovaničová získala 3.miesto v III.kategórii prednesu poézie.

             

            Srdečne blahoželáme a zároveň ďakujeme za úspešné reprezentovanie našej školy.

          • Držíme palce deviatakom!

          • Milí naši deviataci, v stredu 22.marca 2023 Vás čaká zaťažkávajúca skúška - celoslovenské TESTOVANIE 9.

            Prajeme Vám, aby výsledky zodpovedali Vašim očakávaniam a boli ste prijatí na tie školy, ktoré ste si vybrali.

            Držíme Vám palce!

        • Testovanie 9 2023
          • Testovanie 9 2023

          • Testovanie 9 2023 sa uskutoční 22.marca 2023 (streda)

            • Je určené žiakom 9. ročníka ZŠ.
            • Testovanými predmetmi sú matematika a slovenský jazyk a literatúra.

             

            • Čas na riešenie testov je:

                        90 minút – matematika

                        70 minút – slovenský jazyk a literatúra

             

            • Počet testových úloh:

                    30 úloh – matematika (15 otvorených úloh s krátkou číselnou odpoveďou, 15 uzavretých úloh s výberom            jednej odpovede zo 4 možností )

                    Špecifikácia testu z matematiky.pdf

             

                    30 úloh – slovenský jazyk a literatúra = ( 20 uzavretých úloh s výberom jednej odpovede zo štyroch                  možností, 10 otvorených úloh s tvorbou krátkej odpovede)

                    Špecifikácia testu zo slovenského jazyka.pdf

             

            • Povolenou pomôckou je pero, ktoré píše namodro, rysovacie pomôcky, kalkulačka.
            • Nepovolenými pomôckami sú mobilné telefóny a iné technické zariadenia, matematické, fyzikálne a chemické tabuľky, rôzne prehľady matematických vzorcov a pod.
            • Žiaci musia byť v škole najmenej 15 minút pred začiatkom administrácie testovania.                  

             

        • Oznámenie o riaditeľskom voľne
          • Oznámenie o riaditeľskom voľne

          • Riaditeľ Základnej školy Jána Hollého, Záhorácka 919, 908 77 Borský Mikuláš v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 Vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka 

            udeľuje riaditeľské voľno na deň 22.marca 2023 (t.j. v stredu) 

            žiakom 5., 6., 7. a 8.ročníka  

            z prevádzkových dôvodov (zabezpečenie Testovania9 žiakov 9.ročníka ).

            V tento deň sú žiaci odhlásení z obeda. 

             

                                                                                                                     Ing. Miroslav Mihál, riaditeľ školy  

          • Výchovný koncert

          • V stredu 15.marca 2023 sme v KD privítali hudobných hostí, ktorí žiakom 4. až 9. ročníka umožnili zoznámiť sa s dychovou hudbou naživo. Históriu hudby v podaní vojenského orchestra nám predstavilo dychové kvinteto Vojenskej hudby OS SR z Bratislavy. Vojenská hudba OS SR má vyše 50 členov, zabezpečujú štátne protokolárne aktivity pre Ministerstvo obrany SR, pre Kanceláriu prezidentky SR, privítanie návštev, slávnostné nástupy a iné. Zahrali nám známe skladby z minulosti i súčasnosti na dychových plechových nástrojoch. 

            Koncert mal poučný charakter, žiaci sa dozvedeli niečo nové a zároveň bol pekným spestrením dňa. 

        • Predškoláci navštívili prvákov
          • Predškoláci navštívili prvákov

          • Až raz budem žiakom prvej triedy, naučím sa písmenká z abecedy.

            Dňa 8. a 10. marca 2023 zavítali do našej školy budúci prváci spolu s pani učiteľkami z MŠ Borský Mikuláš.

            Otvorená hodina v 1.A bola venovaná príbehu o psíkovi Bodríkovi. Predškoláci počas celej vyučovacej hodiny pomáhali psíkovi s úlohami. Podarilo sa im spočítať a dokresliť granulky do misiek, usporiadať kostičky podľa veľkosti, priradiť čísla k maškrtkám a postaviť búdu z geometrických tvarov. Škôlkari, ktorí majú doma psíka napísali na tabuľu veľké tlačené písmeno, ktorým sa jeho meno začína. Prváci im ukázali ako sa píšu písané tvary týchto písmen a napísali na tabuľu aj ich mená. Pridali aj peknú vetu. Prečítali im text zo šlabikára o psíkovi Bodríkovi, ktorý sa im veľmi páčil. Spoločne si zaspievali a zahrali didaktickú hru o zvieratkách. Na rozlúčku prváci odovzdali škôlkarom psíkov z papiera, ktorých pre nich vyrobili.

            Detičkám v 1.B sa tiež veľmi páčilo, boli veľmi šikovné. Poznali veľké tlačené písmená, vedeli sa už aj podpísať. Taktiež poznali farby, geometrické tvary, vedeli rozlíšiť ovocie od zeleniny. Prváci im ukázali, čo všetko už vedia. Prečítali im zo šlabikára poslednú ukážku Čokoláda. Spoločne si porozprávali, či je čokoláda zdravá a naučili sa aj kratučkú básničku o čokoládke. Na záver si zatancovali a zaspievali, čo sa deťom asi páčilo najviac. Deti si vraj pospevovali až do škôlky. Keďže bolo MDŽ - prváci vyrobili pre pani učiteľky malý darček. Všetkým sa nám spoločný pobyt v škole páčil.

            Predškoláci, ste veľmi šikovní, tešíme sa na Vás!

        • Úspech našich gymnastiek
          • Úspech našich gymnastiek

          • Dňa 11.marca 2023 sa naše gymnastky zúčastnili súťaže s názvom Festival pohybových skladieb v priestoroch Mestskej športovej hale v Trnave. Súťažili ako skupina s témou Úžasniakovi v kategórii 7-10 rokov. Súťaže sa zúčastnili tímy z celej Slovenskej republiky a dokonca z Českej republiky. Spolu sa na tejto súťaži zúčastnilo 47 družstiev a v ich kategórii bolo 9 družstiev. Naše gymnastky si vybojovali krásne strieborné medaile.

            Zúčastnili sa nasledovné dievčatá: Izabela Drinková, Michaela Šišuláková, Nora Javorová, Alexandra Dietrich, Gréta Bízková, Laura Kopiarová a Tamara Barešová. Na dievčatá je ich pani trénerka veľmi pyšná a želá im veľa úspechu do budúcnosti. 

            Nella Výšková, trénerka gymnastiek

        • Hurbanov pamätník - obvodné kolo
          • Hurbanov pamätník - obvodné kolo

          • Dňa 10.marca 2023 sa v Kútoch uskutočnilo obvodné kolo umeleckého prednesu poézie a prózy Hurbanov pamätník. 

            Našu školu reprezentovali žiaci:  Samuel Stefan Ivanov z 2.A, Lea Gašparíková zo 4.A, Markus Marek zo 4.A, Eliáš Slávik z 5.A, Lukáš Kočík zo 6.B, Eduard Biksadský zo 7.A, Sofia Vajdová zo 7.B a Kamila Kovaničová z 9.A. 

            Výsledky sú nasledovné:

            1.kategória:

            poézia: 2.miesto: Lea Gašparíková 

            próza: 1.miesto: Markus Marek

             

            2.kategória:

            poézia: 3.miesto:Eliáš Slávik

            próza: 2.miesto: Lukáš Kočík

             

            3.kategória:

            poézia

            2.miesto: Sofia Vajdová

            1.miesto: Kamila Kovaničová

            Do okresného kola, ktoré sa uskutoční 22.marca 2023 v Senici postupujú Markus a Kamilka. Budeme im držať palce. 

            Všetkým žiakom ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy a za krásny umelecký zážitok z prednesu. Ďakujeme aj pani zástupkyni Mgr. Simone Šedivej za prípravu našich žiakov. 

        • Naj škola už zajtra v TV!
          • Naj škola už zajtra v TV!

          • Zmena času o 8.20h.

            Dáva sa na známosť! Naša škola zajtra v TV!

            Minulý školský rok sa naši deviataci  zúčastnili natáčania súťažno-zábavnej relácie s názvom „NAJ ŠKOLA SLOVENSKA“.  Po zoznámení sa so štúdiom a zábermi kamier malo samotné nahrávanie súťaže rýchly spád a našim žiakom sa darilo. Do súťaženia sa dokonca zapojila aj naša pani učiteľka Wallnerová a bodmi pomáhali aj spolužiaci, ktorí boli v hľadisku. Súťaž prebiehala v piatich kolách, kde si žiaci preverili svoje vedomosti z rôznych oblastí.

            Nezabudnite si preto zajtra ráno zapnúť RTVS na jednotke o 9.30h, v ktorej budete môcť sledovať, ako si počínalo naše družstvo pod názvom Borskomikulášske líšky.  Či sme v súťaži postúpili alebo nepostúpili neprezradíme, ale naši žiaci preukázali svoju bojovnosť, sme na nich veľmi pyšní a ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy. Všetci si to poriadne užili a určite si to netreba nechať ujsť.

        • Vyhodnotenie súťaže ,,NAJKRAJŠIE VALENTÍNSKE SRDIEČKO“
          • Vyhodnotenie súťaže ,,NAJKRAJŠIE VALENTÍNSKE SRDIEČKO“

          • Symbol srdca vidíme každodenne okolo seba bez toho, aby sme si to uvedomovali. So srdiečkami sa stretávame na oblečení, v reklamách, vo forme sladkostí a aj  pri komunikácii v textových správach ...  

            Červené srdce je synonymom lásky a priateľstva a práve 14. februára, v deň sviatku sv. Valentína, sme boli i v našej škole ,,srdiečkovo“ naladení. V tento deň naši žiaci a zamestnanci prišli oblečení v červených farbách,  navzájom sa obdarovávali malými darčekmi a taktiež mali možnosť zapojiť sa do kreatívnej súťaže Najkrajšie valentínske srdiečko. Úlohou súťažiach bolo ľubovoľným spôsobom stvárniť SRDCE ako symbol lásky, priazne a zmierenia.

            Naši žiaci sú naozaj veľmi šikovní a tvoriví a v tomto ročníku súťaže nás opäť prekvapili svojimi netradičnými výtvormi – Kamila Cvečková zo 7.B upiekla sladké srdiečko pre spolužiakov, Zara Babiarová z 1.B vyrobila originálny srdiečkový svietnik a obraz, Dominik Lovíšek z 1.B, Viven Lovíšková a Ema Wallnerová zo 6.B vyrobili srdiečka z kôry a Adriána Gazárková z 9.A srdiečko dokonca uháčkovala. Krásne valentínske kytice naaranžovali Ema Cigánková, Samuel Drinka z 2.B a Adam Jurkovič z 2.A. Srdiečko Martina Kuzmiaka z 1.A nieslo posolstvo o priateľstve a láske, Monika Kozlová z 5.B svoje svietiace srdce vyrobila zo šišiek a papiera a Monika Laciková z 3.A svoj pozdrav venovala kamarátke. Deti zo záujmového útvaru Tvorilkovo všetkých zaujali svojimi šperkami a srdiečkami z netradičných materiálov a malí kuchári z krúžku Varenie, pečenie do súťaže prispeli krásnymi medovníkovými srdiečkami a výrobkami z vizovického pečiva. Kolektív žiakov z 1. A vyrobil veľkú srdiečkovú kyticu, žiaci z 1. B spoločne nalepili srdiečka na Maxisrdce a 2. B sa zabavila pri vyrábaní srdiečkových girlánd. Do súťaže sa zapojili i deti z ŠKD, ktoré srdiečka vyšívali, lepili z gombíkov alebo fazuliek. Najviac srdiečok odovzdal Patrik Wallner z 3.A, pretože táto súťaž ho veľmi zaujala a rád tvorí.

            V tomto školskom roku sa do súťaže zapojilo 96 žiakov a 5 triednych kolektívov, ktorí celkovo vyrobili 243 srdiečok, girlánd, pozdravov alebo iných valentínskych dekorácií, ktoré boli vystavené v II. pavilóne.

            Prvé miesto v súťaži za svoj originálny srdiečkový obraz získala Adela Sekáčová z 1.B. Adelka za svoju prácu dostala diplom a potreby pre výtvarníkov.

            Ďalších 20 žiakov bolo ocenených bez udania poradia, diplom a školské potreby získali:

            1.A: Martin Kuzmiak, Lea Orthová

            1.B: Jakub Májek, Dominik Lovíšek

            2.A: Esther Včelková

            2.B: Zara Babiarová

            3.A: Patrik Wallner

            3.B: Nela Kubincová, Štefan Matejov, Rebecca Bernáthová

            4.A: Viktória Klamíková, Lea Gašparíková

            5.A: Pavol Cintula

            5.B: Monika Kozlová

            6.A: Petra Včelková

            6.B: Kristína Masárová, Tadeáš Cigánek

            7.B: Kamila Cvečková

            9.A: Timea Michaela Korímová, Adriána Gazárková

            Všetci žiaci a triedne kolektívy za účasť v súťaži získali Čestné uznanie a malú sladkosť. S evidenciou súťažiacich a aranžovaním valentínskej výstavy pomáhali žiaci z 8.A a 9.A, za čo im patrí veľké poďakovanie.

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa vo veľkom počte zapojili do súťaže Najkrajšie valentínske srdiečko, v ktorej mali možnosť verejne prezentovať svoj výtvarný talent, fantáziu a zručnosť.

             Mgr. Andrea Drinková

        • Nový a moderný prístrešok pre bicykle
          • Nový a moderný prístrešok pre bicykle

          • Koncom roka 2022 sa dokončil nový a moderný prístrešok pre bicykle, financie naň sme získali z finančných prostriedkov Nórskych fondov, štátneho rozpočtu a dotácie projektu z Trnavského samosprávneho kraja.

            Prístrešok bude slúžiť našim žiakom na odkladanie bicyklov, ktorých je denno-denne úctyhodný počet a vďaka nemu sa rozšírili možnosti odkladania bicyklov o ďalších takmer 100 parkovacích miest. Prístrešok spĺňa súčasné požadované parametre a je zároveň ekologicky zameraný, keďže sa na jeho streche bude nachádzať zelená plocha. Ďalšou jeho prednosťou bude jeho osvetlenie vonkajšími slnečnými reflektormi. 

            Naša škola s cyklistickou tradíciou si zaslúži takýto pekný priestor na odkladanie bicyklov. 

        • Nová podlaha v telocvični
          • Nová podlaha v telocvični

          • Naša telocvičňa sa pýši krásnou novou podlahou. Podlaha v telocvični bola v havarijnom stave. Na viacerých miestach sa pôvodné parkety vydúvali a v spojoch rozpadávali. Ďalším používaním takejto poškodenej podlahy mohlo dôjsť k ohrozeniu bezpečnosti a zdravia žiakov a ďalších užívateľov telocvične. Nová podlaha spĺňa všetky požiadavky kladené na kvalitu a bezpečnosť podláh v súčasných telocvičniach.

            Novej podlahe sa veľmi tešíme a dúfame, že nám všetkým bude slúžiť po dlhé roky.