• Didaktické hry a účelové cvičenie
          • Didaktické hry a účelové cvičenie

          • Dňa 20.septembra 2023 sa uskutočnili didaktické hry pre žiakov 1. stupňa a účelové cvičenie pre žiakov 2. stupňa. Cvičeniam predchádzala teoretická príprava v triede prostredníctvom prezentácie a videí.

            Cvičenia sa organizujú v súlade so ŠVP a ich úlohou je pripraviť žiakov na zvládnutie mimoriadnych udalostí v ich živote. Tak na prvom stupni, ako aj na druhom stupni, si žiaci vyskúšali prakticky na stanovištiach, ako postupovať pri poskytnutí prvej pomoci a ošetrenia raneného, ako zdolať prekážky v teréne, ako sa orientovať v teréne, ukázali ako poznajú liečivé rastliny a čo sa naučili v rámci dopravnej výchovy. Dôležitou súčasťou cvičenia je aj precvičenie si postupov v oblasti civilnej ochrany pri vyhlásení mimoriadnej udalosti – čo patrí a čo nepatrí do evakuačnej a úkrytovej batožiny, streľba zo vzduchovky, hod granátom na cieľ, orientácia v teréne podľa buzoly, vykonávali overovanie topografických značiek, zasúťažili si preťahovaním lanom či prekážková jazda na bicykli. Deťom sa tieto aktivity veľmi páčili a užili si aj spoločné hry v lese. 

            Veľké poďakovanie patrí našim deviatakom a triednej pani učiteľke za organizáciu tohto dňa, ale aj všetkým učiteľom za teoretickú prípravu. Taktiež chceme poďakovať všetkým žiakom za ich zodpovedný prístup a prípravu, o čom svedčia nasledovné fotografie. Za krásneho počasia žiaci s nadšením a ochotou pristúpili k plneniu úloh, čím naplnili cieľ účelového cvičenia.

        • Do školy bez áut - rozhovor v Rádiu RTVS
          • Do školy bez áut - rozhovor v Rádiu RTVS

          • Minulý týždeň navštívila našu školu redaktorka Blažena Bóoczová z Rádia RTVS, ktorá prišla spraviť rozhovor so školskou cyklokoordinátorkou Vlastou Vajdovou, s pánom starostom Róbertom Mackom a so žiakmi z 9.A. 

            "Do školy bez áut – to je názov príbehu, v ktorom si pripomíname Európsky aj svetový deň bez áut a zisťujeme, či a ako by naše deti mohli chodiť do školy pešo, alebo na bicykloch. Najmä vo väčších mestách je to náročnejšie, ale v dedinských školách bežné. Jednu z nich v Borskom Mikuláši navštívila Blažena Bóoczová z Rádia RTVS Slovensko." 

            Tu si môžete vypočuť rozhovor (4.časť): https://slovensko.rtvs.sk/rubriky/338172/do-skoly-bez-aut

        • Otvorenie nového školského roka 2023/2024
          • Otvorenie nového školského roka 2023/2024

          • Uplynuli dva mesiace letných prázdnin. Veríme, že boli plné pekných zážitkov. Mali ste možnosť načerpať nové sily a s nimi vykročiť do úloh, ktoré nový školský rok prinesie. 

            Dňa 4. septembra 2023 sa opäť roztočil školský kolotoč a areál našej školy ožil. Po dvoch mesiacoch prázdnin sa stretli žiaci, rodičia a učitelia, aby spolu slávnostne privítali nový školský rok 2023/2024.

            Pán riaditeľ spolu s hosťami sa prihovorili žiakom. Privítali sme prváčikov do našej školskej rodiny. Naši noví prváčikovia prešli vstupnou ceruzkovou bránou, dostali od pána podstarostu knižku, ktorá bude peknou spomienkou na ich prvý školský deň. Deviataci im odovzdali pamätný odznak, červený, žltý alebo modrý balónik a podľa farby balónika spoznali, do ktorej triedy patria a ktorá je ich nová pani učiteľka. Čaká ich rok plný dobrodružstva s novými spolužiakmi a milými pani učiteľkami. Veríme, že na ceste objavovania sveta písmeniek a číslic si v triede užijú zábavu a pekné chvíle s kamarátmi. 

            Po krátkom programe a príhovoroch nasledovali žiaci svoje pani učiteľky do tried, kde na nich čakalo veľa prekvapení.

            Všetkým našim žiakom zažiaril úsmev na tvári, pretože opäť stretli svojich kamarátov.

            Zaželajme si v závere veľa úspechov, aby školský rok bol plný zaujímavých projektov, súťaží, hier, aby sme  zažívali školu hrou, tešili sa zo spoločenských a športových podujatí, aby bol školský rok pestrý, veselý, plný nových objavov. Aby ste v našej škole vždy našli človeka, ktorý vás podporí, pomôže, vysvetlí vám, čo nepochopíte, podá vám pomocnú ruku. Úprimne si želáme, aby naša škola tak ako doteraz fungovala ako úspešná výchovno-vzdelávacia inštitúcia, ale zároveň mala svoju dušu, otvorené srdce a hladiace ruky ako v dobrej rodine. 

            Všetkým žiakom aj zamestnancom školy prajeme veľa síl, nových zážitkov a skúseností.

        • Tvorivé dielne na dožinkovej slávnosti
          • Tvorivé dielne na dožinkovej slávnosti

          • Žiaci našej školy nezaháľali ani počas letných prázdnin. Deti zo Školského klubu detí a záujmového útvaru Výroba keramiky sa 20. augusta 2023 zapojili do organizovania tvorivých dielničiek počas kultúrneho podujatia ,,Dožinky na Búroch“, ktoré usporiadala obec Borský Mikuláš.

            Pani vychovávateľky ŠKD spolu s deťmi  pripravili tvorivé aktivity pre všetkých návštevníkov dožiniek – výrobu papierových venčekov, dekoračných tašiek, náramkov a lienok. Každý malý návštevník za svoju snahu získal balónik a náhrdelník s príveskom z keramickej hliny a odvážnejší si dali pomaľovať tvár rôznymi motívmi. Deti sa super zabavili a všetky výrobky si mohli zobrať domov.

            Tvorivé dielničky finančne podporili: Obec Borský Mikuláš, ZŠ Jána Hollého Borský Mikuláš,  Predajňa 1000 drobností Borský Mikuláš a Autoplachty s.r.o. Borský Mikuláš.

            Poďakovanie patrí taktiež našim žiakom, ktorí ochotne pomohli pri príprave a organizovaní dielničiek: Dagmar Morávková, Veronika Marková, Viktória Klamíková, Sofia Balíková, Patrícia Filípková, Nela Morávková, Kamila Cvečková, Daniel Cvečka, Petra Včelková, Ema Wallnerová, Aneta Janíčková, Sára Zavilinská a Viktória Cvečková.

          • Modelárska výstava Hobby model

          • HOBBY MODEL a Obec Borský Mikuláš vás srdečne pozývajú na modelársku výstavu a súťaž pod názvom HOBBY MODEL SHOW, ktorá sa uskutoční v sobotu 2. 9. 2023 v čase od 8,00 do 16,00 h v Kultúrnom dome Borský Mikuláš.

            Súčasťou podujatia budú aj workshopy v kinosále, ktorá sa nachádza v objekte KD Borský Mikuláš:

            11:00 – 12:30 – Marek Zindulka – Weathering vojenskej techniky

            13:00 – 14:30 – Jan Merhaut – ako na chrom a lesklé povrchy

            Počas celého dňa - maľovanie figúrok do wargamingu ( pri predajnom mieste TabletopWargaming.sk )

            Časový harmonogram:

            8:00 – 10:00 – Registrácia modelov

            10:00 – 10:15 – Zahájenie s príhovorom

            9:00 – 15:00 – Výstava modelov pre verejnosť

            10:30 – 15:00 – Hodnotenie modelov

            15:30 – 16:00 – Vyhlásenie výsledkov

            Bližšie informácie a registrácia: https://www.hobbymodel.sk/hobby.../hobby-model-show-2023/

        • Koniec šk.roka 2022/2023 a odovzdávanie vysvedčení
          • Koniec šk.roka 2022/2023 a odovzdávanie vysvedčení

          • Po dlhých a náročných 10.mesiacoch sme ukončili školský rok 2022/2023. Pán riaditeľ zosumarizoval celý školský rok a  žiakom, ktorí získali samé jednotky odovzdal knihu ako odmenu za snaživú prácu. 

            Koniec školského roka býva vždy veľmi emotívny. Nebolo tomu tak ani tento rok. Posledný školský deň patril našim deviatakom, ktorí poslednýkrát sadli do našich školských lavíc. Pekne sa rozlúčili, poďakovali sa triednej pani učiteľke a aj ostatným učiteľom, vedeniu školy a svojim mladším spolužiakom a prváci ich tancom i prianím odprevadili na stredné školy. Želáme im veľa úspechov na stredných školách. 

            Poďakovanie patrí vedeniu školy nielen za výborné organizačné zabezpečenie chodu vzdelávania žiakov, ale aj za ústretovosť, dobrú atmosféru a pozitívne myslenie, ktoré sme všetci pociťovali v priebehu školského roka.

            Taktiež poďakovanie patrí všetkým žiakom za ich prácu a odhodlanie počas celého školského roka a všetkým učiteľom a zamestnancom školy za ich úsilie a starostlivosť, ktorú žiakom venovali.   

            Prišiel posledný júnový deň a my všetci sme si odniesli domov hodnotenie svojej celoročnej práce. Žiaci vo forme vysvedčení a rodičia v úsmeve svojich detí. 

            Celá naša škola prežila v tomto školskom roku veľa pekného. Cieľ sme mali rovnakí - prežiť školský rok čo najúspešnejšie, s dobrými známkami, dosiahnuť prvenstvá v súťažiach, získať nové vedomosti, nájsť si nových kamarátov a zažiť mnoho zážitkov. Namáhavá práca bola nakoniec odmenená úspechom. 

            Všetkým žiakom želáme krásne a slnečné letné prázdniny!

        • Vyhodnotenie zberu papiera
          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • V dňoch 26. a 27.júna 2023 sa na našej škole uskutočnil tradičný "Koncoročný zber papiera". Medzi významné druhotné suroviny patrí zberový papier, ktorý je možné opätovne spracovať. Recyklovaním sa šetria lesy, energia, znižuje sa znečisťovanie ovzdušia a vodných tokov. Zberový papier je vhodnou druhotnou surovinou na výrobu obalových a toaletných papierov, na výrobu kartónov a papiera, ktorý nevyžaduje vysokú kvalitu.

            Zber papiera to nie je len snaha zarobiť pre školu čo najviac peňazí. Zber papiera je predovšetkým boj medzi triedami a jednotlivcami o víťazstvo v škole.

            Plný kontajner odpadového papiera odviezli. Všetko sa zrátalo, vyhodnotilo a  najusilovnejší boli odmenení finančným príspevkom a diplomom. O tom, že nám naše životné prostredie nie je ľahostajné, svedčí aj výsledok v počte nazbieraného papiera - takmer 16000 kg. Tým sa nám podarilo zachrániť takmer 100 stromov.

            Poďakovanie patrí deťom, ktoré húževnato nosili papier, rodičom, starým rodičom, pani učiteľkám, strýkom, tetám, susedom ... a všetkým priateľom školy, ktorí prispeli svojou troškou do mlyna. Ďakujeme!

             

            Umiestnenia sú nasledovné:

            Skupiny: 

            1.miesto - "Papierová mafia" zo 6.B = 2305 kg papiera

            2.miesto - "Papiernictvo s.r.o." zo 7.B = 2266 kg papiera

            3.miesto: "Zlodeji papiera" zo 6.A = 1867 kg papiera

            4.miesto: "Černí banditi" zo 4.A = 716 kg papiera

             

            Jednotlivci:

            1.miesto: Bilovský Michal z 3.B = 2319 kg papiera

            2.miesto: Buraj Patrik z 9.A = 1132 kg papiera

            3.miesto: Gogová Nela z 2.A = 843,5 kg papiera

            4.miesto: Poláková Terézia z 3.B = 596 kg papiera

            5.miesto: Burian Lukáš z 1.A = 449,5 kg papiera

             

            Diplomy - poďakovanie:

            Greif Adam z 2.A = 431,5 kg papiera

            Macková Karin z 5.B = 328 kg papiera

            Šajdík Martin z 3.A = 308 kg papiera

            Zavilinská Sárka a Cvečková Viki z 9.B = 285 kg papiera

            Skupina "Žrúti papíra" z 3.B = 253,5 kg papiera

             

            Všetkým ešte raz veľmi pekne ďakujeme!

        • Ocenenie vo výtvarnej súťaži  Hasič – pretekár
          • Ocenenie vo výtvarnej súťaži  Hasič – pretekár

          • Výtvarná súťaž v kreslení a maľovaní o požiarnej ochrane je u našich žiakov veľmi obľúbená. I v tomto školskom roku Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Senici vyhlásilo túto súťaž s ústrednou témou: Hasič  – pretekár.

            V súťaži boli ocenené dve naše žiačky, ktoré sú zároveň členkami krúžku Mladý hasič – záchranár: Vanesa Chodúrová  a Patrícia Filípková zo 4.A.

            Dievčatá okrem diplomov získali veľmi pekné a hodnotné ceny.

            Do súťaže sa taktiež zapojili:

            Filip Foltin z 1.A, Liliana Stupavská  a Sabina Kunáková 1.B, Laura Podaná z 2.B, Jakub Špánik a Viktória Klamíková zo 4.A, Olívia Kolláriková, Gabriela Šimková, Nina  Cáková, Nelly Orthová z 5.A, Tomáš Sokol z 8.A

            Oceneným mladým hasičkám blahoželáme a všetkým ďakujeme za účasť v súťaži.

        • Veselé varenie, pečenie a tvorenie
          • Veselé varenie, pečenie a tvorenie

          • Záujmový útvar Varenie, pečenie a ručné práce v školskom roku 2022/2023 navštevovali žiaci od 4. – 8. ročníka, ktorí každý piatok pripravovali nielen dobré jedlo, ale sa spolu aj dobre zabavili a veľa nasmiali.

            V II. polroku uvarili chutné špagety s omáčkou, vysmážali  kuracie nugetky, upiekli voňavý perník a rožky z kysnutého cesta. Najviac sa im páčili ,,Zemiakové hody“, keď si z vlastnoručne načistených zemiakov upiekli haruľu a vysmážali placky a hranolky.

            Z ručných prác si všetci vyskúšali veľkonočné zdobenie kraslíc a jarný venček z papiera. Mnohých zaujala zložitejšia technika dekupáže, ktorou dotvárali darčeky pre mamičky ku Dňu matiek.

            Veríme, že chlapci a dievčatá sa na krúžku naučili byť viac samostatní pri varení a pečení, ale taktieži pri upratovaní kuchyne a pracovného prostredia.

            Malí kuchári sa s krúžkom rozlúčili na spoločnej záverečnej párty s dobrým občerstvením a diskotékou.

            Mgr. Andrea Drinková

        • Úspech v súťaži Krásy našej prírody
          • Úspech v súťaži Krásy našej prírody

          • Krásy našej prírody je názov výtvarnej, fotografickej a literárnej súťaže s environmentálnym zameraním, ktorú každoročne vyhlasuje Galantské osvetové stredisko. Do tejto súťaže sa vo veľkom počte zapojili i naši žiaci, pretože si uvedomujú zraniteľnosť prírody a význam ochrany životného prostredia. Vyhodnotenie súťaže prebehlo koncom mesiaca jún a veľmi nás teší, že z našej školy bolo ocenených až jedenásť žiakov:

            DIPLOM a vecné ceny získali:

            Monika Kozlová a Gabriel Sekáč z 5.B, Michaela Orgoňová a Sára Viveiros De Sousa z  8.A.

             

            ČESTNÉ UZNANIE získali:

            Denis Fráner a Elizabeth Rudavská z 5.B, Tadeáš Cigánek zo 6.B, Sofia Vajdová zo 7.B Lea Sláviková, Ella Kolláriková a Nicol Štefančíková z 8.A

             

            Do výtvarnej a fotografickej oblasti súťaže sa taktiež zapojili:

            Filip Foltin a Nela Gabriela Ivanov z 1.A, Laura Podaná z 2.B, Nina Podaná zo 4.A,  Liana Kováriková z 5.B, Diana Michálková, Filip Keveš, Naďa Patvarická, Nella Morávková, Petra Včelková, Samuel Sekáč, Lukáš Cintula, Adam Černý, Samuel Trnečka, Sofia Šimuničová zo 6.A, Sabína Šedivá, Ema Wallnerová, Kristína Masárová, Matias Šimunič, Simona Klimanová, Kristína Hollá zo 6.B, Sára Mosná, Kamila Cvečková, Lukáš Grolmus, Sofia Fíbyová zo 7.B, Tamara Biksadská, Agáta Cintulová, Danka Wolfová, Simon Kubinec a Nikol Bilková z 8.A.

            Do literárnej oblasti súťaže sa zapojili: Pavol Cintula a Eliáš Slávik z 5.A

            Výber z uvedených prác bol zaslaný do súťaže Dravce a sovy, ktorú vyhlásilo občianske združenie Sokoliari majstra Vagana. Všetci výtvarníci z tejto súťaže získali krásne záložky.

            Oceneným žiakom blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za snahu a reprezentáciu našej školy.