• Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do súťažno-vzdelávacej aktivity XI. ročníka HOVORME O JEDLE.

            Témou bolo Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek. Koordinátorka Mgr. Ľudmila Rothackerová vytvorila zo všetkých zrealizovaných aktivít jednotlivých tried súťažnú prezentáciu. Pozrite sa, ako sa nám teda darilo na hodinách.

            Veľa žiačok a žiakov našej ZŠ navštevuje tanečnú skupinu Šands. Vytvorili maskota našich mliečnych aktivít kravičku Šandičku a nacvičili tanec.

        • Veselá diskotéka v ŠKD
          • Veselá diskotéka v ŠKD

          • Upršané novembrové poobedie si deti zo školského klubu detí spestrili veselou diskotékou v maskách.

            Dňa 3.11.2023  v piatich oddeleniach  ŠKD vládla super nálada, na spoločnej párty sa  všetci  dobre zabavili a zatancovali si. 

            O bohaté občerstvenie sa postarali rodičia, za čo im patrí veľké poďakovanie.  Deťom sa takáto aktivita veľmi páčila, do sýtosti sa vyšantili a už teraz plánujú, aké masky  budú mať nabudúce.                                                                                                                                    

        • Hubárska turistika
          • Hubárska turistika

          • Jesennú prírodu a krásne počasie využili v sobotu 4.novembra 2023 žiaci cyklo-turistického krúžku. A nebola to obyčajná turistika. Keďže je hubárska sezóna v plnom prúde, tak košíky sa naplnili všetkým. Pri Bulkovci sa posilnili, oddýchli a už teraz sa tešia na ďalšiu turistiku. 

        • Exkurzia Brno✨🪐
          • Exkurzia Brno✨🪐

          • 2.novembra 2023 sa žiaci 4.ročníka zúčastnili tematickej prírodovedné exkurzie do Hvezdárne Brno, kde si pozreli vzdelávací film Úžasné planéty o vzniku našej Slnečnej sústavy.

            Cestou späť sme sa zastavili vo vedeckom zábavnom VIDA centre. Tu si deti vyskúšali rôzne expozície z biológie, fyziky, chémie, zabavili sa i naučili nové veci. Exkurzia sa deťom veľmi páčila a vďaka nej deti zistili, že učiť sa dá i formou hry, zábavy a zážitku ci experimentu.

        • Úspech v súťaži v aranžovaní kvetov
          • Úspech v súťaži v aranžovaní kvetov

          • V dnešnom pretechnizovanom svete u našich žiakov stále pretrváva záujem o manuálne činnosti a tradičné remeslá, kde môžu prezentovať svoje umelecké vlohy, zručnosť a kreativitu.

            Dňa 26.10.2023 sa Sofia Balíková z 5.A a Naďa Patvarická zo 7.A  zúčastnili  Okresnej súťaže v aranžovaní kvetov,  ktorú organizoval  Slovenský zväz záhradkárov, OV, o.j.z. v Senici. 

            Úlohou súťažiacich bolo vytvoriť vypichovaný aranžmán a venček na stenu,  dôraz bol kladený na originalitu, čistotu prevedenia, farebnosť a stabilitu výrobku. Súťaž bola anonymná, každý účastník si vylosoval číslo, pod ktorým súťažil, pričom  na každú úlohu bol stanovený časový limit 60 min. Napriek rivalite medzi floristami vládla príjemná a tvorivá atmosféra, žiaci sa navzájom spoznávali a inšpirovali.

            V silnej konkurencii pätnástich skúsených súťažiach zo ZŠ okresov Senica a Skalica uspela Sofia Balíková z 5.A, ktorá získala 3. miesto za vypichovaný aranžmán k Pamiatke zosnulých. Sofia použila prírodný materiál z čerstvých vetvičiek a sušených plodov, pričom využila farebný kontrast prírodnín. Za svoje ocenenie získala diplom, medailu a vecné ceny.

            Dievčatá  svoje krásne práce venovali nášmu  rodákovi, básnikovi Jánovi Hollému a uložili ich k jeho pomníku v záhrade rodného domu v Borskom Mikuláši.

            Ďakujeme SZZ  OV, o.j.z. v Senici za pozvanie na túto tvorivú súťaž a za úhradu cestovného, občerstvenia a nákladov na použitý materiál. Poďakovanie patrí taktiež kvetinárstvu Kvetinkovo Borský Mikuláš a rodičom za materiálnu pomoc pri príprave na súťaž.

        • Námornícka imatrikulácia prváčikov
          • Námornícka imatrikulácia prváčikov

          • Slávnostná imatrikulácia prváčikov sa u nás na škole už stala tradíciou. Tá tohtoročná sa uskutočnila v piatok 27. októbra 2023. Imatrikuláciu opäť  pripravili žiaci 9.ročníka. Názov niesla NÁMORNÍCKA IMATRIKULÁCIA.

            Malí námorníci prišli oblečení v milých námorníckych rovnošatách, priplávali krásnou loďou. Deviataci si pripravili pre malých námorníkov rôzne stanovištia, aby sa mohli stať „námorníkmi“ na lodi, ktorou bude pre nich Základná škola Jána Hollého Borský Mikuláš a na ktorej sa doplavia až do posledného deviateho ročníka. 

            Deviataci sa svojej úlohy zhostili naozaj  zodpovedne, spolu s triednou učiteľkou pripravili 13 stanovíšť, na ktorých prváci plnili jednotlivé úlohy. Svojou šikovnosťou a nadobudnutými vedomosťami hravo zvládli úlohy na Ostrove pirátov - postavili si svoju loď, hádzali záchranný kruh cez palubu, museli sa zachrániť zo stroskotanej lode, utekali pred pirátmi a pokúsili sa ich triafať, plávali medzi žralokmi, zastrieľali si z kanónu, hľadali dvojice stratených námorníkov, vešali námornícke oblečenie po stroskotaní lode a odkryli tajné kódy pirátov.  

            Úlohy im išli veľmi dobre a že sú šikovní, presvedčili nás krásnym programom, ktorí si pre nás pripravili. Zaspievali nám, zatancovali, zarecitovali, sľúbili, že budú dodržiavať pravidlá správania a doplavia sa až do deviateho ročníka. Taktiež si spoločne prváci s deviatakmi zaspievali námornícku hymnu. Po splnení všetkých disciplín dostal každý prvák od pani zástupkyne imatrikulačný list, medailu, malý darček a po zložení imatrikulačné sľubu sa stali hrdými pokračovateľmi a zaslúžili si titul žiak/žiačka školy.

            O vydarenej akcii hovorili rozžiarené očká našich prváčikov. Svoj pekný deň zavŕšili spoločnou mini-diskotékou s deviatakmi.

            Poďakovanie patrí p. Irene Hyžovej za venovanie sladkostí pre prváčikov. Deviatakom a triednej pani učiteľke V.Vajdovej za krásne zorganizovanú imatrikuláciu.

             

            A ako znel IMATRIKULAČNÝ SĽUB? 

             

            „My prváci sľubujeme,

            že sa učiť vzorne budeme.

            Že na hodinách vždy pozor dáme,

            do školy sa pripravíme riadne.

            Desiatu zjeme každopádne,

            písmenká budeme písať perom

            a otočíme ich správnym smerom.

            Vo všetkom vždy Vás poslúchneme,

            po chodbách behať nebudeme

            a na obede prázdne taniere odnesieme.

            Pri vchode dvere podržíme,

            keď vás starších uvidíme.

            Pravidlá slušného správania dodržíme radi,

            chceme byť s každým kamaráti,

            to všetko zvládnuť chceme,

            dnes na svoju prvácku česť sľubujeme!“