• Pracovné stretnutie Erasmus+
          • Pracovné stretnutie Erasmus+

          • V dňoch 5. až 10. júna 2022 sa uskutoční v poradí piate pracovné stretnutie v projekte Erasmus + This is how we share, tentokrát v Srbskom meste Velika Plana.

            Pracovný tím reprezentujúci našu školu bude tvoriť 6 učiteľov - Daniela Tomašovičová, Vlasta Vajdová, Simona Šedivá, Rudolf Hrebačka, Emília Chodúrová a Andrea Drinková, a 9 žiakov - Lukáš Trup, Kamila Kovaničová, Ema Hasáková, Ján Pašmík, Tamara Biksadská, Elizabeth Peltznerová, Sara De Sousa Viveiros, Michaela Orgoňová a Nikol Bilková.

            Naši partneri nám pripravili zaujímavý program vďaka ktorému sa vrátime obohatení o nové skúsenosti, zdatnejší v používaní digitálnych technológií, ako aj v komunikácii v anglickom jazyku.

            ProgramJun-2022-Agenda.docx

        • Záhorácka olympiáda
          • Záhorácka olympiáda

          • 17.mája 2022 sa v Gbeloch uskutočnila atletická súťaž Záhorácka olympiádasúťaž v ľahkej atletike pre žiakov základných škôl okresov Skalica, Malacky a Senica. Aj keď počasie neprialo, naši žiaci obsadili stupne víťazov.

            Beh na 60m: 1.miesto: Andrej Dúbravec z 9.A

            Beh na 300m:  2.miesto: Lea Sláviková zo 7.A

                                     2.miesto: Ján Búzek z 9.A

             

            Beh na 800m: 1.miesto: Klaudia Bartalová z 9.A

             

            Beh na 1000m: 2.miesto: Ján Búzek z 9.A

             

            Vrh guľou: 3.miesto: Branislav Pašmík z 9.A

             

            Všetkým športovcom blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

        • Úspech v celoslovenskej súťaži
          • Úspech v celoslovenskej súťaži

          • David Filípek zo 4.B triedy má rád LEGO, skladá ho podľa návodu alebo len tak, podľa vlastnej fantázie. Práve táto záľuba ho inšpirovala pri tvorbe výtvarnej práce na tému: Vesmír očami detí.

            David vytvoril vlastný návrh vesmírneho sveta zloženého zo stoviek malých legokociek, cez ktorý prelietava vesmírna loď s posádkou. Nad výkresom strávil veľa času, zameral sa na detaily a precízne farebné prevedenie. Táto práca s názvom ,,Legovesmír“ zaujala porotu nielen v okresnej súťaži v ZOS Senica, ale bola ocenená i v celoslovenskom kole Slovenskou ústrednou hvezdárňou v Hurbanove.

            David za svoju snahu získal krásny diplom a poukážku v hodnote 10,-€ na nákup tovaru v kníhkupectve Panta Rhei. Davidovi k oceneniu srdečne blahoželáme a želáme mu veľa ďalších super nápadov vo výtvarnej oblasti.

            Výsledková listina je dostupná na:

             https://suh.sk/organizujeme/sutaze/vesmir-ocami-deti/vysledkova-listina-vesmir-ocami-deti-2022-vitazne-prace

        • Prihlásenie do školského klubu detí
          • Prihlásenie do školského klubu detí

          • Dávame do pozornosti rodičom, že treba svoje dieťa prihlásiť do školského klubu detí na šk.rok 2022/2023 (žiaci 1.- 3.ročníka) prostredníctvom edupage do konca mája. 

            Ďakujeme

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • V dňoch 16.5. – 20.5.2022 žiaci 4.ročníka absolvovali pobyt  v Nízkych Tatrách v škole v prírode. Škola v prírode je zážitková škola a je jednou z najúčinnejších foriem vzdelávania a rozvoja osobnosti dieťaťa. Žiaci boli ubytovaní v Aqua & Wellness Resort Alžbeta, Demänová.

            Nakoľko bola tento rok škola v prírode spojená s plaveckým výcvikom, každý deň dopoludnia deti plávali pod vedením skúsenej inštruktorky plávania. Vyučovanie v škole v prírode zahŕňalo najmä predmety ako prírodoveda a vlastiveda a deti sa hravou a zážitkovou formou naučili veľa o tatranskej prírode, jej faune a flóre. Telesná výchova bola obsiahnutá v rôznych športových hrách a súťažiach ako hľadanie pokladu, nosenie vody, klokanie závody, štafetový beh, beh s prekážkami, triafanie na cieľ či pohybové hry vonku. Každý večer si deti zapísali všetko, čo sme počas dňa absolvovali a pred spaním sme si zaspievali s gitarou. Všetky nadobudnuté vedomosti z činností, výletov a športových aktivít sme si overili prostredníctvom kahoot kvízu a posledný večer si deti užili záverečnú diskotéku s vyhodnotením školy v prírode a odovzdaním pamätných listov a diplomov, ako aj tričiek od cestovnej kancelárie Slniečko.

            Počas piatich dní žiaci absolvovali množstvo zaujímavých výletov a aktivít a mali veľa pekných zážitkov z prechádzky po okolí s výhľadom na Západné Tatry, z návštevy Demänovskej ľadovej jaskyne, Vrbického plesa, Rozhľadne na Ostredku či Symbolického cintorína obetiam Nízkych Tatier. Žiaci zdolali i výstup na Demänovskú horu do nadmorskej výšky 1 304 m n.m. a po ceste domov si prezreli Dom hore nohami so zastávkou na Liptovskej Mare.

            Deti sa vrátili domov zrelaxované, športovo zdatnejšie, no v prvom rade obohatené o nové vedomosti a veselé zážitky.

        • Fotografovanie triednych kolektívov
          • Fotografovanie triednych kolektívov

          • Fotografovanie triednych kolektívov sa uskutoční vo štvrtok 2.júna 2022.

             

            Kolektívna fotografia triedy: 1,10 eur

            Fotografia jednotlivca (3ks): 1,50 eur

            Fotografia dvojice: 1,20 eur

            Fotografia skupinky: 0,60 eur

             

             

        • Deň otvorených dverí na futbalovom štadióne
          • Deň otvorených dverí na futbalovom štadióne

          • Dňa 18.mája 2022 sa žiaci 1.stupňa zúčastnili Dňa otvorených dverí TJ Sokol Borský Mikuláš. Bolo pre nich pripravené športové dopoludnie, stretnutie so známymi futbalistami, bohaté občerstvenie a odniesli si aj športové darčeky. 

            Ďakujeme za pozvanie TJ SOKOL Borský Mikuláš

            Veľké poďakovanie patrí Radoslav Burian a jeho organizačnému tímu, ktorí pripravili takúto športovú akciu pre našich žiakov.

        • Konferencia o mobilite
          • Konferencia o mobilite

          • V krásnom prostredí záhrady priamo na námestí mesta Trnava sa v dňoch 18.-19.mája 2022 uskutočnila Konferencia Cyklomestá 2022 - o mobilite a kvalite života v mestách a obciach organizovaná chlapcami z Cyklokoalície, s ktorou naša škola už dlhoročne spolupracuje. 

            Na pódium so svojimi príspevkami vystúpilo mnoho hostí, ktorí prezentovali možnosti zlepšenia dopravy v mestách i obciach, nechýbali ani zahraniční hostia. 

            Bolo pre nás cťou, že mohla vystúpiť na pódium naša pani učiteľka Mgr. Vlasta Vajdová a odprezentovať akým spôsobom sa naše deti prepravujú do školy, aké úspechy dosahujeme, akým spôsobom sa snažíme zlepšiť dopravné podmienky pred školou a pod.

            I takýmto spôsobom sme sa ako škola mohli prezentovať a dokazovať, že nám záleží na zdravom životnom štýle a pohybe našich detí. 

            www.cyklomesta.sk 

            Cyklokoalícia

            Do školy na bicykli

        • Školské majstrovstvá okresu vo vybíjanej žiačok ZŠ
          • Školské majstrovstvá okresu vo vybíjanej žiačok ZŠ

          • Dňa 20.mája 2022 sa v Senici konali školské majstrovstvá okresu vo vybíjanej žiačok ZŠ.

            Zúčastnilo sa 7 škôl z celého okresu. Naše žiačky obsadili 5.miesto.

            Našu školu reprezentovalo družstvo žiačok: Agáta Cintulová, Lea Sláviková, Eliška Bilčíková, Elizabeth Peltznerová, Viktória Vitálošová, Karolína Černá, Sarah Viveiros, Vivien Fránerová, Timea Štetinová, Ella Kolláriková, Sofia Vajdová a Dominika Nemcová

            Dievčatám ďakujeme za účasť v súťaži.

          • Praktické vyučovanie v budove dielní

          • Žiaci našej školy v rámci pracovného vyučovania a vyučovania techniky získavajú praktické a manuálne zručnosti v dielni a v kuchynke, kde majú vytvorené ideálne podmienky.

            Tu sa učia zatĺkať klince,  pracovať s pílkou, zhotovovať jednoduché predmety podľa návodu, variť a piecť, ale taktiež pracovať v tíme a dokončiť začatú prácu.

            Škola si kladie za cieľ nielen vzdelávanie, ale i výchovu žiakov, a práve spoločné praktické aktivity sú vhodnými príležitosťami vychovávať žiakov k disciplíne, zodpovednosti a bezpečnosti pri práci.

        • Oznámenie o riaditeľskom voľne
          • Oznámenie o riaditeľskom voľne

          • Riaditeľ Základnej školy, Záhorácka 919, 908 77 Borský Mikuláš v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 Vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka 

            udeľuje riaditeľské voľno na deň 18.mája 2022 (t.j. v stredu) 

            žiakom  6., 7., 8. a 9.ročníka  

            z prevádzkových dôvodov (zabezpečenie Testovania5 žiakov 5.ročníka).

            V tento deň sú žiaci odhlásení z obeda. 

             

                                                                                   Ing. Miroslav Mihál, riaditeľ školy  

          • Testovanie 5 - 2022

          • Testovanie žiakov 5. ročníka ZŠ pod názvom Testovanie 5-2022 sa uskutoční 18. mája 2022 (streda) na všetkých základných školách Slovenskej republiky z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra. Testovania sa zúčastnia žiaci 5. ročníka ZŠvrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Testovanie sa uskutoční v papierovej forme

            Cieľom Testovania 5-2022 je vstupné hodnotenie žiackych vedomostí a zručností na začiatku vzdelávacieho stupňa ISCED 2. Testovanie 5 poskytne školám spätnú väzbu, ako pripravili žiakov na prechod zo vzdelávacieho stupňa ISCED 1 na vzdelávací stupeň ISCED 2 a zároveň bude vstupnou informáciou pre učiteľov na stupni ISCED 2 na zlepšovanie ich vzdelávania a skvalitňovanie výchovno-vyučovacieho procesu. Poslúži aj na monitorovanie stavu vedomostí a zručností žiakov pri výstupe zo vzdelávacieho stupňa ISCED 1.

            Viac informácií nájdete na stránke: www. nucem.sk

                                                     Harmonogram testovania

                                                                        Matematika                              

                           8:00 – 8:10 (10 min)                                     úvodné pokyny k testovaniu a rozdanie OH

                           8:10 – 8:20 (10 min)                                     rozdanie testov a oboznámenie sa s testom

                           8:20 – 9:20 (60 min)                                     administrácia testu z matematiky

                           9:20 – 9:25 (5 min)                                       zbieranie testov a OH

             

                           9:25 – 9:50 (25 min)                                     prestávka

             

                                                            Slovenský jazyk a literatúra

             

                           9:50 – 9:55 (5 min)                                     úvodné pokyny k testovaniu a rozdanie OH

                           9:55 – 10:05 (10 min)                                 rozdanie testov a oboznámenie sa s testom

                           10:05 – 11:05 (60 min)                                administrácia testu zo slovenského jazyka a literatúry

                           11:05 – 11:10 (5 min)                                  zbieranie testov a OH

             

                                                                  Záver testovania

          • 1.stupeň - športový deň 18.5.2022

          • V stredu, t.j. 18.mája 2022 sa žiaci 1.stupňa zúčastnia Dňa otvorených dverí TJ Sokol Borský Mikuláš na futbalovom štadióne.

            V tento deň nebude prebiehať vyučovanie v škole, preto prosíme žiakov, aby prišli športovo oblečení, so sebou desiatu a pitie.

            Najmladšia kategória na čele s trénerom prípravky Radom Burianom v spolupráci s OU Borský Mikuláš, Základnou a Materskou školou Borský Mikuláš, Komisiou pre školstvo, kultúru a šport pri OZ Borský Mikuláš pripravuje akciu, ktorá asi nemá v dedinskom futbale obdobu a to Deň otvorených dverí za účasti bývalých a súčasných ligových futbalistov.

        • Termín uzávierky súťaže ,,Hollého kolíska maľovaná“ je predĺžený do 31. mája 2022.
          • Termín uzávierky súťaže ,,Hollého kolíska maľovaná“ je predĺžený do 31. mája 2022.

          • Vzhľadom na veľký záujem detí a žiakov všetkých kategórií o zapojenie sa do súťaže, je uzávierka súťaže predĺžená až do konca mája.

            Teší nás, že do našej súťaže prišli príspevky z celého regiónu a už teraz je zrejmé, že odborná porota to pri hodnotení nebude mať ľahké. Vyhodnotenie súťaže bude zverejnené 17. júna 2022.

        • Svetový Deň Zeme
          • Svetový Deň Zeme

          • Svetový Deň Zeme si každoročne pripomíname 22. apríla, už od roku 1970. Tento deň  je zameraný na ochranu životného prostredia, ku ktorej môžeme prispieť dôsledným triedením a recyklovaním odpadu, šetrením vodou a elektrickou energiou, obmedzením používania dopravných prostriedkov a saponátov alebo neplytvaním potravinami. Aj žiaci našej školy si uvedomujú ohrozenia prírody a životného prostredia, preto sa aktívne zapojili do environmentálnych aktivít organizovaných počas Týždňa Zeme od 25.4. – 29.4.2022. Tieto ekoaktivity prebiehali v triedach, v ŠKD, v areáli školy a jeho okolí. Práve v tomto týždni všetky triedy začali s výsadbou okrasných alebo úžitkových rastlín do vyvýšených záhonov v novej Zelenej oáze, ktorá vznikla na nevyužitej ploche za budovou dielní. Žiaci vysadením rastlín zo semienok a priesad prispeli nielen k skrášleniu školského dvora, ale i k vzniku nového klimatického prvku a ekosystému, a zvýšeniu biodiverzity.

            Počas Týždňa Zeme nás na spôsob ekologického spôsobu nakupovania upozornili naši prváci z 1.A, ktorí sa naučili, aký význam pre životné prostredie má bezobalové nakupovanie. Vo svojej triede si vytvorili malý obchodík s potravinami, ktoré nemajú žiaden obal. Žiaci z 1.B si pri príležitosti Dňa Zeme vlastnoručne vyrobili plagátiky, nástenku a v deň sviatku našej Zeme prišli dokonca v zelenom oblečení. Druháci si okrem výsevu záhonov vyplnili pracovné listy a omalovanky a pozorne si prezreli nástenku v I. pavilóne o rozklade odpadkov. Tretiaci a štvrtáci v rámci ekoaktivít vyčistili okolie školy od odpadkov a boli prekvapení, ako sa  niektoré deti i dospelí stále správajú nezodpovedne a nešetrne k svojmu životnému prostrediu. Deti z ŠKD sa taktiež zapojili a vypleli si svoju minizáhradku a vyrobili pre žiakov I. stupňa malé ekoodznačiky. Deti zo IV. oddelenia ŠKD si vlastnoručne vyrobili ekoplagát a vyvesili si ho vo svojej klubovni. Druhostupniari sa v rámci techniky starajú o školský areál celoročne, upravujú zelené plochy a počas Týždňa Zeme si so svojou triedou taktiež vysadili zeleninu a kvety do vyvýšených záhonov.

            Naša planéta Zem je naozaj výnimočná, krásna, dáva nám život a zaslúži si našu pozornosť a starostlivosť celoročne, nielen počas Dňa Zeme, pretože čo jej dáme, to nám aj vráti.

        • Erasmus+ stretnutie učiteľov a žiakov zo Srbska
          • Erasmus+ stretnutie učiteľov a žiakov zo Srbska

          • V dňoch 3. – 6.5.2022 sa na našej škole uskutočnilo v poradí štvrté pracovné stretnutie učiteľov a žiakov v rámci medzinárodného projektu Erasmus + This  is how we share. Našou partnerskou školou je základná škola v meste Velika Plana v Srbsku. Pracovný tím tvorilo 8 učiteliek a 9 žiakov, z našej strany boli zapojení všetci učitelia a 15 žiakov, ktorí spoločne vykonávali naplánované aktivity.

            Pracovné stretnutie sme zahájili v tanečnej sále Obecného úradu za prítomnosti pána starostu Róberta Macka, delegácie učiteľov a žiakov školy, hostí – pani Cintulovej Oľgy, pána Radoslava Prsteka, Dobiáša Jána a Záhončíka Jána. Stretnutie otvorila koordinátorka projektu Daniela Tomašovičová, odzneli príhovory pána starostu a pána riaditeľa Miroslava Mihála, koordinátorka predstavila projekt, jeho ciele a doteraz zrealizované aktivity a pracovné stretnutia. Na spestrenie a prezentovanie našej kultúry sa predstavili šablári a mažoretky so svojimi peknými vystúpeniami. Po presune do školy si naši partneri prezreli priestory školy, telocvičňu, školský klub, vyvýšené záhony a posilnili sme sa v školskej jedálni. Nasledovali aktivity, pre učiteľov prezentácia o digitálne vybavených triedach a žiaci spoločne diskutovali o tom, ako zlepšiť život na ich školách či zefektívniť vyučovací proces. Na lepšie zoznámenie sa navzájom poslúžili tzv. icebreaking aktivity. Ako posledná aktivita dňa bola prehliadka dediny, kostolov, rodného domu Jána Hollého a Sumorovca.

            V stredu nastal čas na kultúrno-historické podujatie. Navštívili sme múzeum Milana Rastislava Štefánika v Košariskách, kde nám bol podaný zaujímavý výklad o živote nášho národného hrdinu a následne sme sa premiestnili na Bradlo. Po návrate do školy sme pokračovali vo vzdelávacích aktivitách, kedy sme v skupinách odkódovali a zakódovali informácie o našej obci, krajine a Štefánikovi. Účastníci sa naučili používať nový internetový nástroj, ktorý im bude užitočný nielen v ich budúcej praxi či štúdiu, ale i v živote plnom digitálnych technológií. Aby nám nechýbal zdravý pohyb, v telocvični sme si spoločne vyskúšali netradičné pomôcky na telesnú výchovu a to hru s loptou Omnikin a skákanie na trampolínach, či loptové hry.

            Štvrtok sa niesol v znamení kultúry a histórie. Spoločne sme navštívili historické mesto Skalica a pani sprievodkyňa nás oboznámila s históriou tohto kráľovského mesta a s jeho pamätihodnosťami. Po prechádzke v Zlatníckej doline a dobrom obede nastal čas na drobné nákupy suvenírov.

            Posledný deň bol plný vzdelávania a výmeny skúseností. Ráno sa uskutočnila prezentácia pre učiteľov o využívaní online nástrojov vo vyučovacom procese, predstavili sme im rôzne nástroje a vyskúšali si prácu v nich. Žiaci si vymieňali skúsenosti s používaním aplikácií a online nástrojov, ktoré oni využívajú a naši žiaci naučili srbské deti používať tri nové nástroje, v ktorých sme potom v zmiešaných skupinách spoločne aj s učiteľmi vytvárali spoločný produkt na vopred zadané témy. Vznikli naozaj pekné výsledky, ako padletové nástenky, letáky v Canve alebo e-booky. Poslednou aktivitou pred obedom bola prezentácia o eTwinningu pre učiteľov, kde boli podané všetky dôležité informácie pre používateľov tohto programu, novinky a aktualizácie, a žiaci spoločne pracovali na aktivite pod názvom Podobnosti a rozdiely našich krajín, kedy v miešaných skupinách vytvorili produkt vo vybranom online nástroji. Všetky vytvorené produkty sú zverejnené na webovej stránke eTwinningového projektu This is how we share. Po obede sme pripravili pre žiakov Kahoot kvíz zameraný na všetky hlavné predmety a žiaci si zmerali sily vo vedomostiach z angličtiny, matematiky, biológie, chémie, dejepisu i fyziky. Víťazom sa stal  Lukáš Trup z 9.A, na druhom mieste bola Aneta Vachová, tiež z 9.A a tretím bol srbský žiak Lazar Pavlovič. Učitelia sa zatiaľ zúčastnili stretnutia s rodičmi našich žiakov. Pretože súčasťou každého projektu je spätná väzba a hodnotenie, zrealizovali sme dva online dotazníky a podľa odpovedí môžeme povedať, že toto stretnutie naplnilo očakávania zúčastnených, vhodne sme poprepájali edukačné, kultúrne i sociálne aktivity, zdokonalili sa v angličtine a v používaní IKT, zapojili sme nováčikov do programu eTwinning, ako aj upevnili spoluprácu rodiny a školy, spoznali iné kultúry, ich zvyky, jedlá a tradície. Vytvorili sme si nové priateľstvá a utužili tie staré a predovšetkým sme sa navzájom obohatili a vymenili si skúsenosti. Stretnutie sme slávnostne ukončili opäť v tanečnej sále, vydarený priebeh sme oslávili tancom a spoločnými rozhovormi. Piate projektové stretnutie sa uskutoční v júni 2022 a my sa už teraz naň veľmi tešíme.