• A Slovo bolo u Boha - recitačná súťaž
          • A Slovo bolo u Boha - recitačná súťaž

          • Dňa 12.2.2024 sa uskutočnilo krajské kolo recitačnej súťaže A Slovo bolo u Boha. Súťaž prebehla v priestoroch Gymnázia A.Merici v Trnave a našu školu v nej reprezentovali žiaci Monika Laciková a Eliáš Slávik, obaja v kategórii poézia.

            Monika i Eliáš si odniesli krásne 2. miesto vo svojich vekových kategóriách. Sútaže sa celkovo zúčastnilo 56 žiakov z celého okresu.

            Z úspechu a peknej reprezentácie našej školy sa veľmi tešíme a obom súťažiacim ďakujeme za ich svedomitú prípravu.

            Veľká vďaka patrí i pani zástupkyni Šedivej za výber krásnych textov a prípravu oboch žiakov.

        • Fašiangový karneval
          • Fašiangový karneval

          • Fašiangy, fašiangy ... s veľkou radosťou sme mohli opäť zaradiť do aktivít našej školy tradičný Fašiangový karneval, ktorý sa uskutočnil 9.februára 2024 v Kultúrnom dome v Borskom Mikuláši. Nadšenie žiakov na túto akciu gradovalo počas posledných dní pri vymýšľaní rôznych masiek, kostýmov a škrabošiek. Originalita masiek nemala hraníc. Boli nádherné, zaujímavé a jedinečné. Aj tento rok sa naši najstarší žiaci – deviataci postarali o výzdobu sály, tvorbu fotosteny a pomáhali pri príprave bufetu.

            Každý účastník karnevalu v maske dostal jeden tombolový lístok zadarmo. Na niektorých bola dokonca okamžitá výhra, takže napätie žiakov na výhru už bolo pri vchode. Neskôr, keď lístky zvýšili, si mohli žiaci dokúpiť tombolové lístky navyše. Záujem o kúpu bol opäť veľmi veľký a všetky lístky sa predali. Vďaka našim perfektným sponzorom sme získali pre žiakov rôzne zaujímavé a hodnotné ceny ako napr. pomôcky do školy, športové tašky, ruksaky, športové potreby, spoločenské hry, plyšákov, hračky, skladačky, rôzne poukážky na hamburgery, pizzu, bagety, nechty, zmrzlinu, jumping, knihy, omaľovánky, farbičky, fixky, drogériu, bižutériu, vaky na plecia, uteráčiky, poháriky, množstvo sladkých a slaných pochutín, medovníčky, predmety a jedlo pre psíkov, tričká, šiltovky, peračníky, obrazy, kliešte na mihalnice, bižutéria, kozmetické balíčky a mnoho ďalších.

            O skvelú hudbu, perfektnú zábavu a úžasný diskotékový zážitok sa postaral ako vždy DJ Pedro, ktorý nás nechal oddýchnuť len pri losovaní tomboly. Pitný režim a doplnenie energie si mohli žiaci kúpiť v našom bufete.

            Počas celého fašiangového karnevalu vládla perfektná atmosféra, žiaci sa veľmi bavili, vytancovali sa do sýtosti a príjemným potešením bolo aj zapojenie rodičov i malých škôlkarov do tanca. Oceňujeme odvahu a kreativitu niektorých rodičov prísť v maske a stráviť tak 3 hodiny plných zábavy s deťmi. Veríme, že sa aj oni vyšantili do sýtosti, čo dokazujú ich spokojné tváre.

            Novinkou tohtoročného karnevalu bola fotostena, kde si mohli účastníci karnevalu urobiť perfektné fotky.

            Veríme, že fašiangový karneval potešil všetkých žiakov a ich rodičov. Veľmi sa tešíme na prípravu ďalšieho karnevalu budúci rok.

            Srdečne ďakujeme hlavným organizátorkám fašiangového karnevalu p. učiteľkám Naštickej a Rothackerovej a žiakom deviateho ročníka za perfektnú a bezproblémovú prípravu karnevalu. Ďakujeme DJ Pedrovi za skvelú hudbu a osvetlenie.

            Veľká vďaka patrí aj vedeniu ZŠ, ktorí podporovali pani učiteľky v uskutočnení tejto akcie, verili im a nechali im priestor na kreativitu celého karnevalu. Ďakujeme aj ostatným pani učiteľkám za pomoc, účasť a príjemnú zábavu. Ďakujeme aj vedeniu obecného úradu za poskytnutie sály na fašiangový karneval. Taktiež ďakujeme p.Babálovi za nádherné fotografie. 

            A srdečne ďakujeme našim sponzorom za krásne, hodnotné, chutné, sladké a voňavé darčeky do tomboly:

            ZŠ Jána Hollého, DJ Pedro, Chovateľské potreby – p. Záhončík, Mikamarket – p. Michalica, Kvetinkovo – p. Cáková, Lekáreň Nádej – p. Šajdíková, Potraviny – p. Dobiášová, La Ľubka – p. Janočková, Jednota COOP - p. Pazderová, BALTIP Borský Mikuláš, Fitness, wellness, ubytovanie - Detský kútik Borský Mikuláš, Profi K-Nails – p. Kvetoslava Andelová, p. uč. Viera Širočková, Jumping Borský Mikuláš – p. Filová, Zmrzlina pod lipou na Dereši – p. Butašová, Mäsiarstvo a potraviny – p. Hyžová, 1000 drobností – p. Nesnadná,  Pizza KOC, Rado reality – p. Radovan Rothacker, FeD, s. r. o. – p. Eva Ročáková-Hricová, Chovateľské potreby Dama, sieť Sama – predajňa Roto, p. Emília de Sousa Vivieros, p. Jozefína Šedivá , p. uč. Magdaléna Havlíčková, p. uč. Ľudmila Rothackerová, p. uč. Alena Naštická, p. uč. Andrea Drinková, p. Blanka Němcová, pani vychovávateľka Zdenka Tomišová, Katty Hair – p. Hodáňová, Rozličný tovar Šaštín – Stráže –  p. Maderičová.

            A mnoho ďalších, ktorí chceli ostať v anonymite.

        • Tvorivý ateliér - záujm.útvar
          • Tvorivý ateliér - záujm.útvar

          • Tvorivý ateliér je záujmový útvar, v ktorom sa fantázii medze nekladú. Deti v ňom rozvíjajú nielen svoj potenciálny talent, ale sa aj zabavia, využijú tieto chvíle pre svoj prospech.

            Krúžok navštevujú deti vo veku od šesť do desať rokov. Je “nás” tridsať, no takmer s pravidelnou účasťou. Doteraz sme sa venovali tvoreniu s rôznym charakterom, no ľahšou formou, samozrejme, úroveň obtiažnosti sa bude stupňovať. Je podstatné hľadať vhodnú alternatívu vzhľadom na vekový rozdiel detí. Doteraz sme sa venovali rôznym technikám kreslenia a maľovania, tvorením z rôznych materiálov ako je napríklad výroba mydielok, pečenie medovníkov, pletenie drôtenych srdiečok atď. Najbližšie sa chystáme na “Sladký Valentín s prekvapením”. V blízkej budúcnosti sa naučíme batikovať, pliesť z umelého ratanu, vyskúšame maľby na plátne, vyrobíme si herbár a sem tam si niečo upečieme.

            Vďaka patrí rodičom za spoluprácu pri uskutočňovaní našich plánov.

            Raz jeden múdry pán menom Albert poveda: “Kreativita je inteligencia, ktorá sa zabáva.” Presne tak sa my zabávame s našimi deťmi.

            Zdenka Tomišová

        • Viac ako peniaze - záujm.útvar
          • Viac ako peniaze - záujm.útvar

          • Záujmový útvar Viac ako peniaze - navštevujú žiaci 8. a 9. ročníka. Tento školský rok sme sa zamerali na peer vzdelávanie.

            Žiaci, ktorí navštevujú krúžok, viackrát navštívili školský klub detí, aby si s nimi zahrali spoločenské hry s tematikou Financie.

            Pripravujeme ďalšie aktivity, ktoré budeme posúvať mladším spolužiakom.

          • Robotický krúžok - záujm.útvar

          • Na robotickom krúžku sa venujeme práci s robotickými stavebnicami, programovaniu robotov z nich vytvorených, ale aj základom mechaniky.

            Krúžku sa zúčastňujú žiaci 6. – 8. ročníka, viacerí z nich už druhým rokom, čo im umožňuje vytvárať aj zložitejšie projekty.

            Mgr.Rudolf Hrebačka

        • Turistický krúžok - záujm.útvar
          • Turistický krúžok - záujm.útvar

          • Turistický krúžok sa na našej škole teší veľkej obľube už dlhé roky. Sme tomu radi, pretože je veľmi dôležité, aby deti trávili svoj voľný čas vonku na čerstvom vzduchu, mimo počítačov a telefónov, zdravo sa pohybovali a naučili sa viac o ochrane prírody, okolí obce či priľahlých regiónoch a chránených oblastiach. 

            Stretávame sa raz za mesiac - v sobotu a strávime ju úplne celú v prírode. V teplejších mesiacoch cestujeme vlakom do Malých Karpát, kde absolvujeme výstup na niektorý z ich vrcholov, v chladnejších mesiacoch poznávame okolie našej obce, zbierame huby, kŕmime lesné zvieratá, či čistíme les po nezodpovedných návštevníkoch. V jarných mesiacoch chodievame na bicykli do Senice, či na Kunov.

            Turistický krúžok navštevuje vyše 30 detí, čomu sa veľmi tešia vedúce útvaru Daniela Tomašovičová a Jana Wallnerová.

          • Technická olympiáda - postup do celoslovenského kola

          • Dňa 7. februára 2024 sa žiak Adam Černý zúčastnil krajského kola Technickej olympiády, ktorá sa uskutočnila na Strednej odbornej škole technickej v Piešťanoch.

            Súťaže sa v jeho kategórii zúčastnilo 7 žiakov.

            Súťaž pozostávala z teoretického testu a praktickej časti, v rámci ktorej žiaci vyrábali z dreva model parníka.

            Po sčítaní bodov z testu a vyhodnotení praktickej činnosti sa Adam umiestnil na 1.mieste a postupuje do celoslovenského kola.

            Adamovi blahoželáme a budeme držať palce v celoslovenskom kole!

          • Mladí hasiči - záujm.útvar

          • Mladí hasiči a hasičky odštartovali nový školský rok dvomi súťažami, na ktorých získali celkovo 8 medailových umiestnení.

            Aktuálne sa pripravujú na tradičnú súťaž Chodbovicu, ktorá bude cez jarné prázdniny a hneď potom ich čaká TFA Železný hasič na domácej pôde a iné hasičské súťaže.

            Budeme im držať palce :-)

          • Mažoretky - záujm.útvar

          • V tomto školskom roku trénujú naše mažoretky v dvoch skupinách, mladšie a staršie dievčatá.

            V I. polroku už nacvičili celkom 5 choreografií, s ktorými sa predstavili na Okresnom hasičskom plese v Borskom Mikuláši.

            Dievčatá i naďalej trénujú a pripravujú si nové choreografie.

        • Veselé varenie a pečenie - záujm.útvar
          • Veselé varenie a pečenie - záujm.útvar

          • Záujmový útvar Varenie, pečenie a ručné práce navštevuje 26 žiakov od 3. do 8. ročníka, ktorí radi varia, pečú a tvoria dekoračné a úžitkové predmety. Žiaci majú k dispozícii plne vybavenú školskú kuchynku s novým sporákom, chladničkou a modernými elektrickými pomocníkmi.

            Piatkové poobedia sú plné chutí a vôní a malí kuchári sa v tomto školskom roku už naučili pripravovať obľúbenú pizzu, perníkový koláč, zemiakové placky, sladké sušienky, smažené guľky a slané záviny. Vydarili sa im taktiež ,,Vajíčkové hody“, kde si všetci pochutnali na vajíčkovej nátierke, hemendexe a plnených vajciach. Spestrením činnosti krúžku bola ochutnávka exotických čajov a pokrmov.

            Z ručných prác si chlapci a dievčatá vyskúšali výrobu jesenných dekorácií, vianočných ozdôb a venčekov. Veľmi ich bavilo šitie na šijacích strojoch a domov si odniesli mäkké vankúšiky.

            Na krúžku je vždy dobrá nálada, deti si navzájom pomáhajú a sú zohratý tím. Mladší žiaci chystajú suroviny a starší smažia a pečú pri sporáku. Spoločne pripravené jedlo im vždy veľmi chutí a nevadí, ak sa občas niečo pripáli.

            V druhom polroku sa už všetci tešia na obľúbené hamburgery, parené buchty a šľahačkovú tortu. Veríme, že na krúžku bude opäť veselo a všetci si užijú veľa zábavy.

            Mgr. Andrea Drinková

        • Vyhodnotenie lyžiarskeho výcviku
          • Vyhodnotenie lyžiarskeho výcviku

          • V dňoch 29.01. – 02.02.2024 sa uskutočnil lyžiarsky výcvik v stredisku Ski Kohútka, Hotel František Lazy pod Makytou. Lyžiarsky areál SKI Centrum Kohútka sa nachádza na československých hraniciach v pohorí Javorníky v nadmorskej výške 913 m. n. m. Lyžiarskeho kurzu sa zúčastnilo 34 žiakov pod vedením pani učiteľky-inštruktorky Mgr. Vlasty Vajdovej, inštruktorov Mgr. Štefana Malíka, Rastislava Drobného a pedagogického dozoru Mgr. Simony Šedivej.

            Ubytovaní sme boli v Hoteli František, odkiaľ nás vozil skibus do lyžiarskeho strediska Ski Kohútka. V hoteli sme mali zabezpečenú celodennú stravu a pitný režim. V pondelok podvečer sa žiaci prostredníctvom videoprezentácie dozvedeli o Bielom kódexe a technike lyžovania. V utorok mali program vedomostný milionár, kde si žiaci zasúťažili a aj niečo nové dozvedeli. V stredu poobede, v rámci oddychového dňa, sme absolvovali menšiu prechádzku po okolí, kde sa žiaci „vyšantili“ v snehu. Podvečer sme sa zohriali v hotelovom bazéne.  Večerný program izba baví izbu a veru bola zábava :-) Vo štvrtok nás počasie prekvapilo a po slniečku ostalo zatiahnuté a celý deň nám husto snežilo. Žiaci si osvojili základy zjazdového lyžovania, iní sa v lyžovaní zdokonalili. Vo štvrtok večer nás čakalo záverečné vyhodnotenie lyžiarskeho výcviku, kde sme boli ocenení lyžiarskym diplomom o absolvovaní lyžiarskeho výcviku, čokoládovou medailou a tiež každý lyžiar získal snežné uznanie „za najúžasnejšie pády“ (veru tých bolo :-)  Čakal nás rozlúčkový maškarák.

            Počas lyžiarskeho výcviku boli žiaci rozdelení do 3 skupín. Každá skupina mala svojho vedúceho, pod vedením ktorého prebiehala výučba lyžovania. Prvú skupinu viedla inštruktorka lyžovania Mgr. Vlasta Vajdová, druhú skupinu Mgr. Štefan Malík a tretiu skupinu Rastislav Drobný. Lyžiarsky výcvik môžeme hodnotiť veľmi pozitívne, nakoľko sa všetci žiaci naučili základy lyžovania a zjazdili kopec za pomoci inštruktorov, lyžiari, ktorí už boli 2x na lyžiarskom sa zdokonalili v lyžovaní.  Vo štvrtok už niektorí začiatočníci zišli červenú zjazdovku na 4-sedačke.

            Žiaci majú veľa pekných zážitkov nielen z lyžovania, ale aj z pestrých aktivít, ktoré sme spoločne organizovali v podvečerných hodinách (vedomostné kvízy, izba baví izbu, disko, maškarák). Posledné spoločné fotky, pohľady do údolia, smútok z odchodu, ale aj radosť z návratu domov, to všetko sme pociťovali pri poslednej jazde na svahu. V piatok sa unavení, ale plní zážitkov a nových skúseností vrháme do náručia rodičov a odchádzame domov oddychovať.

            Ďakujeme inštruktorom za mimoriadne náročnú prácu so začiatočníkmi, pani sestričke za lekársku starostlivosť a samozrejme žiakom za ich výborné správanie počas celého lyžiarskeho výcviku. Všetkým patrí veľká pochvala za snahu a pokrok v zdolávaní lyžiarskych zjazdoviek a za priateľské správanie k druhým.

            Veľké poďakovanie patrí rodičom žiakov a Rodičovskému združenie, ktorí prispeli finančným príspevkom a pani Irene Hyžovej za poskytnutie sladkostí pre žiakov.

            Dolyžovania!

        • Úspech v súťaži ,,ČARO ZIMY“
          • Úspech v súťaži ,,ČARO ZIMY“

          • Výtvarná súťaž ,,ČARO ZIMY“ je u našich žiakov veľmi obľúbená a každoročne sa do nej zapájajú žiaci I. a II. stupňa. V tomto školskom roku vo svojich prácach najčastejšie zobrazovali zimnú prírodu, zasnežené dedinky, veselých snehuliakov a ľadové víly.

            Slávnostné vyhodnotenie súťaže spojené s vernisážou sa konalo 19. januára 2024 v CVČ Stonožka Senica a z našej školy bola ocenená Sofia Vajdová z 8.B.  Sofia za svoju  prácu získala krásny diplom a vecné ceny.

            Do súťaže sa taktiež zapojili:

            Diana Benková, Nela Nesnadná, Ivan Parničan z 1.B, Michaela Ročáková z 3.A,  Patrik Wallner, Sofia Krutá, Emma Dobiašová, Leo Butaš, Tereza Maderičová zo 4.A, Nina Cáková, Gabriela Šimková zo 6.A,  Šimon Sekáč, Natália Sofková, Yullia Hutsaliuk zo 6.B,  Naďa Patvarická zo 7.A a Adam Ročák z MŠ Borský Mikuláš.

            Víťazke k jej úspechu srdečne blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za vynaloženú námahu a reprezentáciu školy.

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 17.januára 2024 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. Našu školu reprezentovala víťazka školského kola v kategórii 1B, žiačka deviateho ročníka, Elizabeth Peltznerová.

            V konkurencii trinástich súťažiacich sa jej podarilo získať pekné 4.miesto.

            Veľmi nás to teší, ďakujeme jej za reprezentáciu školy a prajeme veľa podobných úspechov, a to  nielen v angličtine, i počas štúdia na strednej škole.

            Poďakovanie patrí i pani učiteľke Tomašovičovej, ktorá žiačku na súťaž pripravovala.

        • Vyhodnotenie súťaže "Najkrajšia vianočná pohľadnica"
          • Vyhodnotenie súťaže "Najkrajšia vianočná pohľadnica"

          • Prvá vianočná  pohľadnica vznikla už v roku 1843 v Anglicku,  keď si obchodník  Henry Cole dal vytlačiť pozdravy s textom: ,,Veselé Vianoce a šťastný  Nový rok“. V súčasnej dobe uprednostňujeme elektronickú komunikáciu, píšeme si navzájom emaily, SMS a správy cez rôzne aplikácie. Vzhľadom k tomu, že tradičný vianočný  pozdrav má svoje čaro, naši žiaci vlastnoručne vytvorili 94 krásnych pozdravov, ktorými potešili klientov Domova dôchodcov v Borskom Mikuláši a obchodných partnerov školy.  

            Prvé miesto v súťaži o Najkrajšiu vianočnú pohľadnicu získala Nela Nesnadná z 1.B a ďalších 14 žiakov bolo ocenených bez určenia poradia:

            Melinda Bartalová, Lena Kalmanová, Natália Černá, Vladko Prstek z 1.B, Liliana Stupavská z 2.B, Tomáš Kalman z 3. B, Leo Butaš a Patrik Wallner zo 4.A, Štefan Matejov, Filip Bilka, Izabela Drinková  a Nela Kubincová zo 4.B, Olívia Kolláriková zo 6.A a Matias Šimunič zo 7.B.

            V tomto školskom roku boli ocenené aj najaktívnejšie kolektívy žiakov 3.A a 3.B triedy.

            Oceneným žiakom blahoželáme a všetkým ďakujeme za krásne práce a účasť v súťaži.