• Pytagoriáda - okresné kolo
          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • Dňa 9. a 10. apríla 2024 sa uskutočnilo okresné kolo matematickej súťaže Pytagoriáda.

            Zúčastnili sa ho úspešní riešitelia školského kola.

            Umiestnili sa nasledovne:

            Kategória P3

            Michaela Ročáková 3.A - riešiteľka

            Samuel Zorálek 3.A  - riešiteľ              

            pripravovala Mgr. M. Pavlíková z 33 súťažiacich

             

            Kategória P4

            Martin Šajdík 4.A - 4. miesto

            Leo Butaš 4.A - riešiteľ 

            pripravovala Mgr. M. Macková z 31 súťažiacich

             

            Kategória P7 

            Samuel Sekáč 7.A - riešiteľ

            pripravovala Mgr. E. Sofková zo 14 súťažiacich

              

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a gratulujeme im k získaným oceneniam. 

            Poďakovanie patrí všetkým učiteľom, ktorí pripravovali žiakov na súťaž. 

        • Súťaž mladých zdravotníkov
          • Súťaž mladých zdravotníkov

          • Dňa 7.5.2025 pri príležitosti Svetového dňa Červeného kríža sa 5 našich žiačok zúčastnilo Súťaže mladých zdravotníkov v kategórii 1.stupeň, kde si vybojovali krásne 6.miesto.

            Plnili rôzne disciplíny ako ošetrenie zraneného, poskytnutie prvej pomoci KPR, volanie na tiesňovú linku 112 a v neposlednom rade vedomostné testy.

            ZŠ reprezentovali : Karin Dobiašová, Vanesa Chodúrová, Lucia Tománková, Zoe Burjancová a Monika Laciková.

            Žiačkam ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v budúcom roku. 

        • Súťaž mladých záchranárov civilnej ochrany
          • Súťaž mladých záchranárov civilnej ochrany

          • 7.mája 2024 sa uskutočnila Súťaž mladých záchranárov civilnej ochrany na 1.ZŠ v Senici, kde mala zastúpenie i naša škola.

            Štvorčlenné družstvo vo veľkej konkurencie o veľa starších žiakov sa umiestnilo na 8.miesto.

            Plnilo tieto disciplíny: vedomostné testy z civilnej ochrany, zdravotnej prípravy, dopravnej výchovy, požiarnej ochrany, strieľali zo vzduchovky, "hasili" požiar, rozlišovávali hasiace prístroje, venovali sa topografii, evakuačnej batožine, PIO pomôckam, varovným signálom a plynovým maskám a v neposlednom rade riešili ošetrenie zraneného človeka v bezvedomí v parku a telefonát na 112.

            ZŠ reprezentovali naši piataci : Lucia Tománková , Vanesa Chodúrová, Ondrej Macek a Tibor Čavojský.

            Našim žiakom patrí veľké poďakovanie za reprezentáciu školy a do budúcna im prajeme veľa úspechov. 

        • Atletika žiakov - majstrovstvá okresu
          • Atletika žiakov - majstrovstvá okresu

          • Dňa 9.5.2024 sa konali v Senici školské majstrovstvá okresu v ATLETIKE žiakov a žiačok ZŠ. Súťaže sa zúčastnilo 9 škôl z celého okresu. Našu školu reprezentovali: Lea Sláviková, Michaela Orgoňová, Agáta Cintulová, Leonardo Vicen, Ricardo Vicen, Eduard Biksadský, Kristián Oller a Martin Tomi. 

            Naše žiačky dosiahli krásne umiestnenia:

            Vrch guľou

            1.miesto: Agáta Cintulová

             

            Beh 800m

            1.miesto: Michaela Orgoňová

            2.miesto: Lea Sláviková 

             

            Beh 60m

            3.miesto: Lea Sláviková

             

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a skvelé športové výsledky našich žiakov. 

        • Chemická olympiáda
          • Chemická olympiáda

          • Dňa 18. apríla 2024 sa žiak našej školy Matúš Sekáč z 9.A zúčastnil krajského kola 60. ročníka Chemickej olympiády. Krajské kolo sa uskutočnilo v Gymnáziu Jána Hollého v Trnave.

            Matúš sa umiestnil na krásnom 8. mieste spomedzi 26 žiakov z Trnavského kraja.

            Svoje vedomosti si overil najprv v teoretickej časti a potom pokračoval v preukázaní svojich zručností v chemickom laboratóriu v rámci praktickej časti.

            Matúšovi srdečne blahoželáme, zároveň mu držíme palce na strednej škole, na ktorú je už prijatý a p. uč. Mgr. E. Sofkovej ďakujeme za prípravu.

             

        • Cyklovýlet
          • Cyklovýlet

          • V mesiaci máj sa v rámci cykloturistického krúžku uskutočnil cyklistický výlet na Kunovskú priehradu. Trasa viedla po značenej cyklotrase z Borského Mikuláša do Senice a odtiaľ opäť po cyklotrase až na priehradu. Počasie bolo fantastické a šlapalo sa nám výborne. Cesta lesom bola príjemná, jarná príroda je úžasná a my sme si ju vychutnali plnými dúškami.

            Milou spoločnosťou boli i rodičia našich žiakov. Na priehrade sme sa občerstvili langošom a kofolou, v Senici zasa super zmrzlinou.

            Už teraz sa tešíme na ďalší už posledný výlet v mesiaci jún.

             

            Link: fotografie od p.Babála

        • Projektové vyučovanie geografie a informatiky
          • Projektové vyučovanie geografie a informatiky

          • Žiaci 7. ročníka si vyskúšali projektové vyučovanie v rámci dvoch predmetov - geografie a informatiky. Na hodine geografie sa žiaci regionálne venujú jednotlivým vyberaným krajinám Európy a na informatike sa zdokonaľujú vo vytváraní prezentácií a práci s PowerPointom. A na základe tohto vznikol nápad spojiť tieto dva predmety dohromady a otužiť tak medzipredmetové vzťahy.

            Žiaci dostali za úlohu na hodinách informatiky pracovať s informáciami, vyberať tie najdôležitejšie a zároveň najzaujímavejšie o jednotlivých krajinách. Každý z nich dostal inú tému napr.: Belgická čokoláda, Život na maďarskej stepi, Vietor v Holandsku, Amsterdam - život na vode, Brusel - centrum EÚ, Čierne uhlie v Česku, České pivo, Holandský syr atď.

            Tieto zaujímavé témy museli následne spracovať do prezentácie a pridať ďalších 5 zaujímavostí o danej krajine. Žiaci sa týmto spôsobom vyučovania naučili nie len o špecifikách vybraných krajín, ale aj ako pracovať s informáciami, vyberať tie najpotrebnejšie a najpodstatnejšie, upraviť text a celú prezentáciu do prijateľnej podoby a následne si vyskúšali aj svoje prezentačné schopnosti. Zhodnoťte sami ako sa im to podarilo.

        • Exkurzia v Slovenskej ľudovej majolike
          • Exkurzia v Slovenskej ľudovej majolike

          • Dňa 24.4.2024 sa naši nádejní keramikári vybrali objavovať krásu tradičného ľudového remesla do Slovenskej ľudovej majoliky v Modre. Táto dielňa sa už 140 rokov zaoberá výrobou slovenskej ľudovej keramiky. Vyrábajú sa v nej taniere, vázy, misky a džbány, ktoré sú zdobené majolikovou ornamentikou – maľbou do surovej glazúry. Modranská majolika je zapísaná v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a nás všetkých priam očarila.

            Počas vzdelávacej časti exkurzie sme sa zoznámili s históriou vzniku modranskej majoliky a mali sme príležitosť nazrieť do zákulisia jednej z najväčších remeselných dielní na Slovensku.

            Pani sprievodkyňa Mgr. Katarína Hubinská nás zasvätila do celého výrobného procesu a majstri remesla nám predviedli točenie na hrnčiarskom kruhu a ručné maľovanie ornamentov. Zaujímavá bola taktiež prehliadka obrovských vozokomorových pecí zo 70. rokov minulého storočia.

            Záver návštevy patril zážitkovému tvoreniu, kde si aj naši žiaci mohli vyskúšať ručné maľovanie keramiky podľa vlastnej fantázie. Každý si vybral hrnček alebo misku a aspoň na chvíľu sa stal naozajstným majstrom remeselníkom. Nebolo to jednoduché, ale dali sme si záležať, pretože nádobky po vypálení putovali do našej školy.

            Pri rozlúčke s modranskou majolikou sme milej pani sprievodkyni poďakovali za zaujímavý a odborný výklad a na pamiatku sme jej venovali výrobky z našej dielničky, ktorým sa veľmi potešila. Pani Katka je autorkou nových vzorov a kolekcií Slovenskej ľudovej majoliky a jej nadšenie z vlastnej práce sa prenieslo i na nás.

            Ďalšou časťou exkurzie bola návšteva Múzea slovenskej keramickej plastiky v Modre, kde sme sa okrem vystavených historických exponátov zoznámili i so záslužnou prácou uznávaného maliara keramiky, majstra a populizátora keramického remesla na Slovensku a v Čechách – Heřmana Lansfelda. Ako amatérsky archeológ podľa vykopaných keramických črepov zostavil vzorkovník majolikovej ornamentiky. Vzorkovníky sa používajú pri dekorovaní majoliky dodnes a videli sme ich aj v keramickej dielni.

            Prehliadku Modry nám prekazilo daždivé počasie, a tak sme uzimrení zavítali do luxusnej reštaurácie v hoteli Sebastian u Hoffera, kde sme mali pripravený slávnostný obed. Všetkým naozaj veľmi chutilo a mohli sme si porozprávať dojmy z celého dňa.

            Táto zážitková exkurzia sa všetkým veľmi páčila a veľa sme sa naučili. Po necelom týždni od návratu sme sa už  mohli tešiť z našich výrobkov, ktoré prišli poštou priamo do našej školy. Sú naozaj originálne a najkrajšie na svete!  

            Mgr. Andrea Drinková

        • Hurbanov pamätník - krajské kolo
          • Hurbanov pamätník - krajské kolo

          • Dňa 2. 5. 2024 sa v Trnave uskutočnilo krajské kolo recitačnej súťaže - Hurbanov pamätník.

            Našu školu reprezentoval žiak Markus Marek (5. A), ktorý získal 3. miesto v II. kategórii v prednese prózy. Srdečne Markusovi blahoželáme, ďakujeme za reprezentovanie našej školy a želáme i naďalej veľa recitačných úspechov .

        • Vlastivedná exkurzia do Bratislavy
          • Vlastivedná exkurzia do Bratislavy

          • Dňa 30.4.2024 sa žiaci štvrtého ročníka zúčastnili vlastivednej exkurzie do Bratislavy . Nakoľko súčasťou učiva vlastivedy 4.ročníka je i história a súčasnosť Slovenska, naše poznávanie sme začali na hrade Devín.

            Pani sprievodkyňa nám pútavo porozprávala o minulosti i súčasnosti hradu a spoločne sme prešli všetky priestory a expozície, vrátane najvyššieho bodu, odkiaľ sme pekne videli sútok Moravy a Dunaja.

            Potom sme sa presunuli do Slovenského národného múzea. Tu si žiaci mohli prezrieť expozície o živote našich predkov, o živočíchoch z doby ľadovej, archeologické nálezy a vykopávky, expozíciu fauny a flóry Slovenska a život v exotických krajinách, na póloch, i v moriach a oceánoch. Prehliadku spestrila výstava vzácnych a ušľachtilých kameňov.

            Po prehliadke expozícií múzea sme sa pešo presunuli do časti Staré mesto a navštívili miesto korunovácie Márie Terézie, čiže katedrálu sv.Martina.

            Žiakom sa exkurzia veľmi páčila, zopakovali si, či spestrili svoje vedomosti z vlastivedy a prírodovedy, videli veci o ktorých sa učili na vlastné oči a to je práve ten dôvod, prečo sa na našej škole takéto tematicky zamerané exkurzie realizujú - spojiť teoretické vedomosti so životom.

        • Výhra v hodnote 100,- € pre Leu Slávikovú
          • Výhra v hodnote 100,- € pre Leu Slávikovú

          • Lea Sláviková z 9.A sa zapojila do výtvarnej súťaže Rodina a Základné ľudské právo na život, ktorej 7. ročník vyhlásila Asociácia za život a rodinu, o.z.

            Jej práca s názvom Túžba zaujala odbornú porotu natoľko, že vo svojej kategórii získala 2. miesto. Spomedzi 1525 výtvarných prác bola Lea ocenená výhrou podľa vlastného výberu v hodnote 100,- €.

            Lea si ako cenu vybrala bežecké tenisky, pretože je nielen skvelá výtvarníčka, ale i športovkyňa. Slávnostné odovzdávanie cien sa konalo dňa 28.4.2024 v Škole sv. Michala v Bratislave, kde Lea na vernisáži výstavy prezentovala svoju prácu, prevzala si cenu a krásny diplom.

            Lei k jej oceneniu srdečne blahoželáme a prajeme jej veľa úspechov vo všetkých oblastiach, ktorým sa venuje. Držíme jej palce i počas štúdia na strednej škole a dúfame, že sa bude výtvarnej tvorbe venovať i naďalej.

            Virtuálna prehliadka víťazných prác je dostupná na: https://zazivotarodinu.sk/2024/04/vyhercovia-sutaze-rodina-a-zakladne-ludske-pravo-na-zivot-2024/

             

            Mgr. Andrea Drinková

        • Olympiáda zo SJL - obvodné kolo
          • Olympiáda zo SJL - obvodné kolo

          • Dňa 24.4.2024 sa v Kútoch uskutočnilo obvodné kolo Olympiády zo slovenského jazyka žiakov 4.ročníka.

            Našu školu reprezentovala žiačka Izabela Drinková zo 4.B triedy, ktorá obsadila 3.miesto.

            Za reprezentáciu školy jej ďakujeme a tešíme sa z jej úspechu.

        •  Úspech v súťaži Jarné inšpirácie💐🏅
          •  Úspech v súťaži Jarné inšpirácie💐🏅

          • Aranžovanie  kvetov je veľkou záľubou Sofie Balíkovej z 5.A, ktorá sa po víťazstve v okresnom kole aranžérskej súťaže prebojovala na celoslovenskú amatérsku súťaž základných škôl s názvom Jarné inšpirácie. Súťaž sa konala 24.4.2024 počas výstavy Gardenia Nitra v areáli výstaviska Agrokomplex za účasti 12 nádejných floristov zo ZŠ.

            Úlohou súťažiacich bolo v časovom limite 60 min. vytvoriť zo živých kvetov vypichovaný aranžmán do misky. Každý florista alebo aranžér dobre vie, aké je náročné pracovať so živým materiálom, v časovej tiesni a ešte pod dohľadom odbornej poroty.

            Sofia bola síce medzi súťažiacimi najmladšia, ale i tak sa s touto úlohou popasovala veľmi statočne a vytvorila nevšednú kombináciu jarných kvetov s bambusovou trávou. Ako vázičky na kvety použila malé skúmavky, a tým zaujala hodnotiacu komisiu na čele so známym floristom a pedagógom Ing. Patrikom Komárom, PhD.

            Sofia Balíková za svoj krásny aranžmán získala 3. miesto  a  ocenenie si prevzala priamo na výstavisku. Okrem diplomu si domov odniesla vecné ceny v hodnote 30,- € a jej prácu mohli obdivovať všetci návštevníci záhradkárskeho veľtrhu Gardenia Nitra.

            Sofii k jej veľkému úspechu blahoželáme a teší nás, že i v dnešnom pretechnizovanom svete majú naši žiaci záľubu v manuálnych činnostiach, kde môžu prezentovať svoje zručnosti a talent.

            Ďakujeme Slovenskému zväzu záhradkárov, RV, o.z. Bratislava za zabezpečenie dopravy, občerstvenia a čiastočnú úhradu nákladov na materiál a rodičom žiačky za spoluprácu.

            Mgr. Andrea Drinková

             

        • Zborník súťažných prác Hollého kolíska maľovaná
          • Zborník súťažných prác Hollého kolíska maľovaná

          • Milí žiaci, chcete mať svoju prácu uverejnenú v knihe?

            Zapojte sa do regionálnej literárno-výtvarnej súťaže Hollého kolíska maľovaná.

            Vyberte si jednu z tém a napíšte báseň, poviedku alebo rozprávku o živote a diele básnika Jána Hollého, o histórii a kultúre Borského Mikuláša alebo o prírode z okolia našej obce.

            Ak radšej ručne tvoríte, maľujete a kreslíte, tak svoje nápady môžete stvárniť ľubovoľnou výtvarnou technikou na výkres alebo v priestorovej práci.

            Neváhajte, uzávierka súťaže je 31.5.2024!

            So všetkými prácami vám ochotne pomôžu vaše pani učiteľky.

            Práve v týchto dňoch vyšiel Zborník súťažných prác I. a II. ročníka súťaže Hollého Kolíska maľovaná, v ktorom sú uverejnené práce žiakov zo škôl celého regiónu Záhorie.

            Naši žiaci, ktorí sa do súťaže v šk. r. 2021/2022 a 2022/2023 zapojili, si už svoje dielka v knihe našli a veľmi sa z nej tešia.

            Virtuálna prehliadka knihy bude zverejnená v najbližších dňoch na webstránkach školy.

        • Englishstar - anglická súťaž
          • Englishstar - anglická súťaž

          • Dňa 25.4.2024 sa naša škola zapojila do celoslovenskej súťaže Englishstar. Žiaci si vyskúšali svoje vedomosti a poznatky v testoch, ktoré preverili ako sú zdatní v anglickom jazyku.

            Riešili sa rôzne gramatické javy a kategórie, priraďovali sa obrázky, k dispozícii boli doplňovačky,  cvičenia na vyfarbovanie podľa textu a pokynov, čítanie s porozumením atď.

            Danej súťaže sa zúčastnili  žiaci od 3. ročníka po 7. ročník . Po vypracovaní testov boli testy poslané do Košíc na vyhodnotenie.

            Držíme palce všetkým zúčastneným žiakom a prajeme skvelé výsledky.

        • Spomienková slávnosť: 175.výročie úmrtie básnika Jána Hollého
          • Spomienková slávnosť: 175.výročie úmrtie básnika Jána Hollého

          • Dňa 18.apríla 2024 sa uskutočnila spomienková slávnosť básnika a kňaza Jána Hollého - 175. výročie úmrtie básnika (24.3.1785 - 14.4.1849). Spomienková slávnosť sa uskutočnila v sobášnej sieni obecného úradu, ktorej sa zúčastnili aj naši deviataci. 

            Súčasťou podujatia bola beseda o Jánovi Hollom s našou rodáčkou, literárnou historičkou a znalkyňou Hollého diela Prof. PhDr. Evou Fordinálovou, CSc. V krátkom hudobnom programe sa predstavili dievčatá štvrtého ročníka a zarecitoval nám piatak Markus Marek, ktorý nás bude svojou recitáciou reprezentovať v krajskom kole Hollého pamätník v Trnave. Súčasťou bola aj výstava výtvarných prác našich žiakov regionálnej literárno-výtvarnej súťaže Hollého kolíska maľovaná. 

            Následne sa uskutočnila v okolí rodného domu Jána Hollého pietna spomienka a prehliadka expozície domčeka. 

            Aj takýmto spôsobom vedieme našich žiakov k úcte k našim predkom a k tradíciám v našej obci. 

             

        • Úspech v súťaži Vesmír očami detí
          • Úspech v súťaži Vesmír očami detí

          • Vesmír je pre mnohých z nás neprebádaný a tajomný, ale detské oči v ňom vidia plno farebných planét, veselých mimozemšťanov a odvážnych kozmonautov. Prostredníctvom nekonečnej detskej fantázie ožíva i nekonečný vesmír, čo dokazujú i krásne práce našich žiakov vo výtvarnej súťaži Vesmír očami detí.

            Do okresného kola tejto súťaže sa zapojilo 23 našich výtvarníkov a veľmi nás teší, že ocenenie v III. kategórii získali až dve žiačky:

            Naďa Patvarická zo 7.A  – Záhadný mimozemšťan

            Sofia Vajdová z 8.B  – Vo voľnom vesmíre

            Dievčatá si svoje diplomy a vecné ceny prevzali 18.4.2024  na slávnostnej vernisáži v Záhorskom osvetovom stredisku v Senici. Ich práce postupujú do celoslovenského kola, ktoré organizuje Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove.

            Víťazkám srdečne blahoželáme a držíme im palce v celoslovenskom kole. Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy, vybrané súťažné práce je možné vidieť v ZOS Senica do 10.5.2024. Fotogaléria z vernisáže je dostupná na: https://osveta-senica.sk/fotogaleria/vesmir-ocami-deti-2024-vernisaz/

            Mgr. Andrea Drinková