•  Úspech v súťaži v aranžovaní kvetov Jarné inšpirácie💐🏅
          •  Úspech v súťaži v aranžovaní kvetov Jarné inšpirácie💐🏅

          • Aranžovanie  kvetov je veľkou záľubou Sofie Balíkovej z 5.A, ktorá sa po víťazstve v okresnom kole aranžérskej súťaže prebojovala na celoslovenskú amatérsku súťaž základných škôl s názvom Jarné inšpirácie. Súťaž sa konala 24.4.2024 počas výstavy Gardenia Nitra v areáli výstaviska Agrokomplex za účasti 12 nádejných floristov zo ZŠ.

            Úlohou súťažiacich bolo v časovom limite 60 min. vytvoriť zo živých kvetov vypichovaný aranžmán do misky. Každý florista alebo aranžér dobre vie, aké je náročné pracovať so živým materiálom, v časovej tiesni a ešte pod dohľadom odbornej poroty.

            Sofia bola síce medzi súťažiacimi najmladšia, ale i tak sa s touto úlohou popasovala veľmi statočne a vytvorila nevšednú kombináciu jarných kvetov s bambusovou trávou. Ako vázičky na kvety použila malé skúmavky, a tým zaujala hodnotiacu komisiu na čele so známym floristom a pedagógom Ing. Patrikom Komárom, PhD.

            Sofia Balíková za svoj krásny aranžmán získala 3. miesto  a  ocenenie si prevzala priamo na výstavisku. Okrem diplomu si domov odniesla vecné ceny v hodnote 30,- € a jej prácu mohli obdivovať všetci návštevníci záhradkárskeho veľtrhu Gardenia Nitra.

            Sofii k jej veľkému úspechu blahoželáme a teší nás, že i v dnešnom pretechnizovanom svete majú naši žiaci záľubu v manuálnych činnostiach, kde môžu prezentovať svoje zručnosti a talent.

            Ďakujeme Slovenskému zväzu záhradkárov, RV, o.z. Bratislava za zabezpečenie dopravy, občerstvenia a čiastočnú úhradu nákladov na materiál a rodičom žiačky za spoluprácu.

            Mgr. Andrea Drinková

             

        • Zborník súťažných prác Hollého kolíska maľovaná
          • Zborník súťažných prác Hollého kolíska maľovaná

          • Milí žiaci, chcete mať svoju prácu uverejnenú v knihe?

            Zapojte sa do regionálnej literárno-výtvarnej súťaže Hollého kolíska maľovaná.

            Vyberte si jednu z tém a napíšte báseň, poviedku alebo rozprávku o živote a diele básnika Jána Hollého, o histórii a kultúre Borského Mikuláša alebo o prírode z okolia našej obce.

            Ak radšej ručne tvoríte, maľujete a kreslíte, tak svoje nápady môžete stvárniť ľubovoľnou výtvarnou technikou na výkres alebo v priestorovej práci.

            Neváhajte, uzávierka súťaže je 31.5.2024!

            So všetkými prácami vám ochotne pomôžu vaše pani učiteľky.

            Práve v týchto dňoch vyšiel Zborník súťažných prác I. a II. ročníka súťaže Hollého Kolíska maľovaná, v ktorom sú uverejnené práce žiakov zo škôl celého regiónu Záhorie.

            Naši žiaci, ktorí sa do súťaže v šk. r. 2021/2022 a 2022/2023 zapojili, si už svoje dielka v knihe našli a veľmi sa z nej tešia.

            Virtuálna prehliadka knihy bude zverejnená v najbližších dňoch na webstránkach školy.

        • Englishstar - anglická súťaž
          • Englishstar - anglická súťaž

          • Dňa 25.4.2024 sa naša škola zapojila do celoslovenskej súťaže Englishstar. Žiaci si vyskúšali svoje vedomosti a poznatky v testoch, ktoré preverili ako sú zdatní v anglickom jazyku.

            Riešili sa rôzne gramatické javy a kategórie, priraďovali sa obrázky, k dispozícii boli doplňovačky,  cvičenia na vyfarbovanie podľa textu a pokynov, čítanie s porozumením atď.

            Danej súťaže sa zúčastnili  žiaci od 3. ročníka po 7. ročník . Po vypracovaní testov boli testy poslané do Košíc na vyhodnotenie.

            Držíme palce všetkým zúčastneným žiakom a prajeme skvelé výsledky.

        • Spomienková slávnosť: 175.výročie úmrtie básnika Jána Hollého
          • Spomienková slávnosť: 175.výročie úmrtie básnika Jána Hollého

          • Dňa 18.apríla 2024 sa uskutočnila spomienková slávnosť básnika a kňaza Jána Hollého - 175. výročie úmrtie básnika (24.3.1785 - 14.4.1849). Spomienková slávnosť sa uskutočnila v sobášnej sieni obecného úradu, ktorej sa zúčastnili aj naši deviataci. 

            Súčasťou podujatia bola beseda o Jánovi Hollom s našou rodáčkou, literárnou historičkou a znalkyňou Hollého diela Prof. PhDr. Evou Fordinálovou, CSc. V krátkom hudobnom programe sa predstavili dievčatá štvrtého ročníka a zarecitoval nám piatak Markus Marek, ktorý nás bude svojou recitáciou reprezentovať v krajskom kole Hollého pamätník v Trnave. Súčasťou bola aj výstava výtvarných prác našich žiakov regionálnej literárno-výtvarnej súťaže Hollého kolíska maľovaná. 

            Následne sa uskutočnila v okolí rodného domu Jána Hollého pietna spomienka a prehliadka expozície domčeka. 

            Aj takýmto spôsobom vedieme našich žiakov k úcte k našim predkom a k tradíciám v našej obci. 

             

        • Úspech v súťaži Vesmír očami detí
          • Úspech v súťaži Vesmír očami detí

          • Vesmír je pre mnohých z nás neprebádaný a tajomný, ale detské oči v ňom vidia plno farebných planét, veselých mimozemšťanov a odvážnych kozmonautov. Prostredníctvom nekonečnej detskej fantázie ožíva i nekonečný vesmír, čo dokazujú i krásne práce našich žiakov vo výtvarnej súťaži Vesmír očami detí.

            Do okresného kola tejto súťaže sa zapojilo 23 našich výtvarníkov a veľmi nás teší, že ocenenie v III. kategórii získali až dve žiačky:

            Naďa Patvarická zo 7.A  – Záhadný mimozemšťan

            Sofia Vajdová z 8.B  – Vo voľnom vesmíre

            Dievčatá si svoje diplomy a vecné ceny prevzali 18.4.2024  na slávnostnej vernisáži v Záhorskom osvetovom stredisku v Senici. Ich práce postupujú do celoslovenského kola, ktoré organizuje Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove.

            Víťazkám srdečne blahoželáme a držíme im palce v celoslovenskom kole. Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy, vybrané súťažné práce je možné vidieť v ZOS Senica do 10.5.2024. Fotogaléria z vernisáže je dostupná na: https://osveta-senica.sk/fotogaleria/vesmir-ocami-deti-2024-vernisaz/

            Mgr. Andrea Drinková

             

             

             

        • TV Markíza v našej škole
          • TV Markíza v našej škole

          • Dňa 16.4.2024 navštívila redaktorka televíznych novín TV Markíza Soňa Cipínová s kameramanom našu školu. Zaujala ju činnosť  záujmového útvaru Výroba keramiky.

            Naši žiaci spolu s vedúcou útvaru Mgr. Andreou Drinkovou jej ukázali, ako vedia zručne a nápadito pracovať s hlinou pri tvorbe keramických výrobkov.

            Keramikári majú k dispozícii plne vybavenú dielňu s hrnčiarskym kruhom, valcovacou stolicou a pecou na vypaľovanie keramiky. Krúžok bezproblémovo funguje i vďaka podpore rodičov, ktorí prispievajú na materiál. Poďakovanie taktiež patrí pánovi Vojtechovi Hricovi, ktorý vlastnoručne zhotovil stolík pod hrnčiarky kruh a pánovi školníkovi Jánovi Čechovi za výrobu skladacieho paravanu.

            Teší nás, že krúžok Výroba keramiky našich žiakov baví a ich výrobky reprezentujú našu školu nielen v televízii, ale často sú venované ako darčeky obchodným partnerom a priateľom školy.

            Mgr. Andrea Drinková

        • Futbalový turnaj McDonald´s Cup
          • Futbalový turnaj McDonald´s Cup

          • Dňa 17.4.2024 sa žiaci prvého stupňa zúčastnili futbalového turnaja Mcdonald´s Cup, ktorý sa uskutočnil v Senici.

            Turnaja sa zúčastnili nasledovní žiaci a žiačky: Adam Botek, Lukáš Burian, Sebastian Hlavenka, Leon Kudláč, Radka Michalicová, Terézia Poláková, Ondrej Nesnadný a Sebastian Šimunič.

            Ďakujeme malým futbalistom a futbalistkám za reprezentáciu!

        • Deň narcisov 2024
          • Deň narcisov 2024

          • Deň narcisov je celoslovenská finančná zbierka na podporu prevencie a liečby onkologických ochorení, ktorú organizuje Liga proti rakovine. Naša škola sa do zbierky zapája každoročne.

            Vo štvrtok 18. apríla 2024 sa uskutočnil 28. ročník. Žiaci, zamestnanci základnej školy a občania obce Borský Mikuláš sa zapojili do finančnej zbierky organizovanej Ligou proti rakovine a podarilo sa nám vyzbierať a na konto Ligy proti rakovine odoslať sumu 692,- eur.

            Ď A K U J E M E !

        • Senická divadelná jar
          • Senická divadelná jar

          • V stredu 17.apríla 2024 sa žiaci 6. a 7. ročníka zúčastnili ako diváci divadelnej súťaže Senická divadelná jar v Senici.

            Všetky štyri predstavenia žiackych súborov sa našim žiakom veľmi páčili, boli plné hudby, spevu, rozprávkovosti, dramatického i zábavného charakteru aj mnohými podnetných, zaujímavými myšlienkami, ktoré trápia súčasnú generáciu mladých.

        • Zápis do 1.ročníka
          • Zápis do 1.ročníka

          • Každoročne v apríli očakávame príchod nových detí do našej školy. Aj tento rok ich privítali rozprávkové bytosti - naši deviataci a deviatačky. 

            Väčšina predškolákov bola smelá, odvážna a do prvej triedy sa už veľmi tešia. Pripravené úlohy a aktivity hravo zvládli. Deti si precvičili matematické zručnosti, výslovnosť slov, poznávanie farieb, geometrických tvarov, kreslenie, vyfarbovanie obrázkov, recitovanie a cvičenie - za čo boli aj odmenení medailou a pamätným listom.

            Deti odchádzali s úsmevom na tvári a my sa tešíme na spoločné stretnutie v prvej triede v septembri.

             

            Ty už nie si škôlkar malý,

            práve sme ťa zapísali.

            Si na našom zozname,

            v septembri Ťa čakáme.

          • Budeme v TV!

          • V utorok 16.apríla 2024 nás navštívila redaktorka televíznych novín TV Markíza Soňa Cipínová s kameramanom. 

            Zaujala ju činnosť nášho atraktívneho záujmového útvaru KERAMIKA. Naši žiaci spolu s vedúcou záujmového útvaru Mgr. Andreou Drinkovou jej ukázali ako vedia zručne a nápadito pracovať s hlinou pri tvorbe keramických výrobkov. 

            Reportáž bude odvysielaná počas najbližších dní, sledujte nás v televíznych novinách TV Markíza!

        • 🎼Slovenský slávik - spevácka súťaž 🎤
          • 🎼Slovenský slávik - spevácka súťaž 🎤

          • Naša škola má veľa nadaných žiakov, ktorí ju reprezentujú vo viacerých oblastiach a jednou z nich je i spev. Svoje spevácke nadanie nám ukázali v školskom kole speváckej súťaže Slovenský slávik, ktorej sa zúčastnili žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka.

            Všetci súťažiaci zaspievali veľmi pekne, nebáli sa prezentovať, no prvé miesta s postupom do okresného kola sme mohli udeliť iba dve.

            V 1.kategórii žiakov 2. a 3. ročníkov sa na 1.mieste umiestnila žiačka Karla Sirková, 2. miesto obsadila Laura Podaná a 3. miesto získal Martin Kuzmiak.

            V kategórii žiakov štvrtých až šiestych ročníkov si 1.miesto vyspievala Diana Rudavská, 2. miesto Monika Laciková a na 3. mieste sa umiestnila Tereza Maderičová.

            Víťazky oboch kategórií budú našu školu reprezentovať v okresnom kole súťaže Slovenský slávik dňa 14.5.2024 v ZUŠ Senica. Budeme im držať palce.  

        • 🎭Divadielko O troch grošoch🫅
          • 🎭Divadielko O troch grošoch🫅

          • Vo štvrtok 11.apríla 2024 zavítalo medzi nás Divadlo OSKAR. Odohrali príbeh klasickej slovenskej rozprávky Pavla Dobšinského O troch grošoch, v ktorej zvíťazí zdravý úsudok a rozum nad chamtivosťou a zlobou.

            Na konci rozprávky nebol len zvonec, ale najmä poučenie. Profesionálne výkony hercov, pekné kostýmy, zaujímavá scéna priniesli žiakom I.stupňa príjemný zážitok, dobrú náladu, radosť a smiech. 

          • Zbierka pre psí útulok

          • POĎAKOVANIE

            Žiacka školská rada veľmi pekne ďakuje za dobrovoľné príspevky do finančnej zbierky pre Útulok psíkov v Senici. Celkovo sa vyzbieralo 250 eur. Ešte raz veľká vďaka.

            Vedeli sme, že Vaše srdcia sa prejavia  ústretovým krokom a že podporíte psíkov v ich lepšom živote. 

        • Úspech v krajskom kole Matematickej olympiády
          • Úspech v krajskom kole Matematickej olympiády

          • Naša žiačka Michaela Orgoňová z 9.A nás reprezentovala na krajskom kole Matematickej olympiády, ktoré sa konalo 26.3.2024 na Gymnáziu Jána Hollého v Trnave.

            Spomedzi 29 riešiteľov sa umiestnila na veľmi krásnom 3. mieste.

            Miške srdečne blahoželáme a prajeme jej veľa ďalších úspechov, a to nielen v matematike.

            Zároveň jej ďakujeme za všetky úspešné reprezentácie a umiestnenia v matematických súťažiach od piateho do deviateho ročníka. 

            Mgr. Eliška Sofková